2013. december 29., vasárnap

Ha karácsony,

akkor egy rakás film a tévékben.

De! Mindenek előtt Boldog Jó Filmekben Gazdag Karácsonyt!



Sajnálatos módon idén elég gyér a felhozatal filmek terén. Logikátlanul lettek összeválogatva, ráadásul nem is a jobb filmeket választották ki. Jó persze, azért egy Igazából szerelmet karácsonykor alap, hogy megnézünk, a Holiday is jó film és sopánkodunk a Reszkessetek, betörők! kimaradásán. De, bevallom én egyetlen filmet néztem meg a karácsonyi repertoárból, mégpedig az Ilyen az élet-et. Hiába Katherine Heigl- mozi, szerintem akkor is jó. Aranyos, szórakoztató. Mi kell más egy karácsony estén?

Amiért azonban tényleg, nagyon fel vagyok háborodva, az a szemtelenség netovábbja. 
Kérdem én, ha van egy film, amiből egynél több rész készült, akkor mi a fenének nem sorrendbe kezdik el leadni???? Miért kell Harry Potter 3-mal, Télapu 3-mal (ami egyébként a legrosszabb az összes közül) és Csúcsformában 2-vel kezdeni? Olyan nehét nem lehet sorrendbe leadni a filmeket, nem igaz?

Egy kis előhír: holnap teszek egy kiruccanást a Wall Street-re :)

BÚÉK!

2013. december 15., vasárnap

Hobbitka

Moziba mindenki!
Ilyen izgalmas, eseménydús, pörgős filmet még nem pipáltam! 
Nagyon mérges voltam, mikor vége lett a legizgibb jelenetnél!!!


2013. december 14., szombat

Meet Somebuddy



A mai napon egy egészen különleges, első kritikát olvashattok. 

Történt ugyanis, hogy végre sikerült rávennem valakit arra, hogy írjon véleményt egy filmről. Sokszor beszélünk meg vagy épp vitázunk egy-egy filmet illetően, ajánlunk jót/rosszat a másiknak, netán figyelmeztetjük egymást, hogy ezt semmiképp ne nézd vagy azonnal kapcsolj oda!. 

Ez az első írott kritikája, ráadásul egy olyan filmről, amit én még nem láttam, de bízom Benned ;) 

Említettem már, hogy ezenfelül vámpíros film? Méghozzá az első a blogon!


Szóval fogadjátok nagy szeretettel SOMEBUDDY /írói álnév, ofkorsz/  kritikáját:


Abraham Lincoln a VÁMPÍRvadász, avagy A legkúlabb történelemlecke



Ma láttam ezt a filmet és bár minden erőmmel beadandót kéne írnom, mégis kapva kaptam az alkalmon, hogy leírhassam a véleményem. Úgyis van még 2 nap, hova siessek?

El kell, hogy mondjam, mint mindenki, én is úgy kezdtem neki ennek a filmnek, hogy fél óra után úgyis kikapcsolom, mert ekkora baromságot nem lehet élvezhetőre megcsinálni. De odaszögezett. Már az első snittnél megnyertek, ahogy a vakmerő mini Lincoln megmenti a cuki néger kisfiú barátját a gonosz (és még nem tudjuk, de igazából vámpír) rabszolgatartó állattól. És a film innentől egészen a végéig teljesen hiteles a történelmi hátteret tekintve… persze attól eltekintve, hogy vannak benne vámpírok.

SPOILER kezdete

Első részében végigkísérjük a bosszúra éhes Abe (Benjamin Walker) életét, ahogy összeakad egy tanítómesterrel, akitől eltanulja a vámpírirtás csínját-bínját. Mint egy számítógépes játék trial* részében, mindent megtudunk a vámpírok gyengéiről: Júdástól származnak, ezért nem bírják az ezüstöt, nincs tükörképük, láthatatlanná (!) tudnak válni, indokolatlanul mocsok erősek, nem tudják megölni egymást és alkalmazkodtak a napfényhez, DE nem csillognak!

Aztán kezdődik a harc. De nem is akárhogy! Olyan speciális effektekkel dolgozik a film, hogy már csak emiatt sem lehet a B-kategóriába gyömöszölni. Fröcsög a vér, a vámpírok ijesztőek, de hihetőek. Aztán jön a csavar: amikor Lincoln végre kinyírhatja az anyja gyilkosát, akkor ő utolsó leheletével megsúgja, hogy Abraham csodás haverja, aki amúgy is gyanúsan sokat tudott a vámpírokról, igazából maga is az. Persze csak gonosz (vagy általa annak ítélt) emberkéket fogyaszt el ízlésen tálalva, de attól még az.

Lincoln erre bedurcizik (ami így utána gondolva még jól is jön neki, hiszen csak azt az egyet akarta megölni már az elején is), leteszi a fegyvert és politikusnak áll. Összeházasodik Mary Todd-dal, a helyes rabszolgatartó lánykával és boldogság van. Kiderül, hogy a sátáni fővámpír, akit Rufus Sewell alakít, igazából csalódott az emberekben, mert már az idők kezdete óta rabszolgákat tartanak (szokásos okító blabla), ezért a vámpír-egyenjogúságért harcolva ő is rabszolgákat tart, hogy őket szopogassa, ha korog a gyomra.

Időugrás. A polgárháború idején vagyunk, a már jól ismert szakállal és keménykalappal karöltve. Nem állnak jól és mindenki morcos (halott haver Henry szerint meg kell hagyni a rabszolgákat, mert csak ez csillapítja a szomjukat, szexi négerünk szerint túl sokan halnak meg). Aztán jön a nagy csata, de minden déli katona vámpír, ezért nyilván nyernek, úgyhogy -- zseniális ötlet-, vigyünk oda ezüst fegyvereket (honnan a halálból van erre pénzük??) és akkor minden jó lesz. A film csúcspontja az a rész, amikor a fémet szállító vonaton ott van mindenki, aki számít, hatalmas a csata, majd felrobban a híd és jaj! De a végén minden szuper, Lincoln egy jól irányzott ezüstórás gyomrossal megsemmisíti minden vámpírok vámpírját és a csatára is elér az ezüst, egy kisebb csavarnak köszönhetően, úgyhogy az északiak győznek, és a rabszolgaság eltörlődik. A végén Henry megpróbálja meggyőzni Abe-et, hogy milyen dinamikus duó lennének együtt az idők végezetéig, de ő azt válaszolja, hogy ő már így is örökké fog élni és inkább elmegy színházba. Remek döntés!

SPOILER vége

A legvége így is jó, minden találgatás nélkül, de az én romantikus lelkemnek jobban tetszett volna, ha a záró képben Lincolnt látjuk. Persze lehet, dramaturgiailag jobb ez így.

A film zsenialitása szerintem abban van, hogy úgy kényszerít rá, hogy többet tudj meg arról a kevés amcsi történelemről, ami van. Hihetetlen, de élvezed és szinte fel se tűnik. Persze mindennek a vámpírok az okai, de minden úgy van, ahogy egyébként. Lincoln szegénysorból jött fiú, aki autodidakta módon lesz jó ügyvéd, majd elnök. A háborúról is sokat megtudunk. De ezt az egész történelmi felhangot remekül ötvözi az abszurd humorral. Például: a szexi, de nyeszlett fiatal Lincoln mérgében egy csapásra kivág egy egész fenyőfát; később szó szerint pofán csapják egy jól megtermett ménnel, mire ő megragadja a grabancát és felpattan rá; valaki konkrétan egy szekérrel driftel és sorolhatnám.


A karakterek persze nem a legjobban kidolgozottak, Lincoln a történelem könyvből ismert jóságos felszabadító, a néger haverja néger, a felesége igazából lényegtelen, még az lelki zsarolásra is inkább használják a haverját. Talán az érzelmi szálakat jobban kidomboríthatták volna. Oké, az igaz, hogy az egész mögött az anyukája halála áll, de nem nagyon éljük meg az érzelmeket (például meghal a kisfia ő meg kb, mintha csak az egyedi kalapját vesztette volna el). A vámpírokat nem látjuk sokat emberi helyzetekben és mind nagyon gonoszak. Nekem Henry karaktere tetszett leginkább, neki ismerjük a múltját, látjuk rajta, hogy küzd, céljai vannak és igazából a film befejezésével kicsit a rendező is őt állítja be főszereplőnek.

SPOILER Külön plusz pont, hogy nem halt meg a szimpi néger, mint ahogy minden más filmben történt volna. SPOILER vége

Szóval szerintem művészi értéke van, én rengeteget nevettem rajta /hogy jó vagy pejoratív értelemben az még kérdéses/, a hatására utána olvastam a polgárháborúnak és Lincolnnak. Úgyhogy csak ajánlani tudom.

Ja és a vége főcím alatt a Linkin Park szám nagyon odaba… vág.




*ilyen bevezető verzió, amikor megtanulod, hogy kell játszani

2013. december 13., péntek

No Hemingway

Olyan régen írtam ide, hogy már röstellem újrakezdeni. Pedig mennyi mindent összegyűjtöttem már Nektek!
De mit lehessen tenni, ez a sanyarú sorsa a diáklétnek, zh zh hátán, beadandó, vizsgaözön stb. És habár most egy kicsit megugrik az oldal aktivitása, ez nem a pihenés időszaka még. Sajnos :'(

Azonban ma olyan sajnálatos esemény történt velem, mely halasztást nem tűrvén késztetett arra, hogy tollat raga.. akarom mondani, ölembe vegyem a laptopomat és a klaviatúra ádáz püfölésébe kezdjek!
Ezt a borzalmas élményemet a Dom Hemingway-nek köszönhetem.


Kérlek Titeket ne nézzétek meg ezt a szörnyűséges filmet akkor, ha jót akartok, ha nem szeretnétek feleslegesen pénzt kidobni, ha szeretitek Jude Law-t, ha nem szeretnétek csak úgy simán elrontani egy napotokat! Komolyan mondom, úgy fel vagyok háborodva most, hogy ki kell adnom magamból a dühöt.

Hadd kezdjem a legelején. Lévén péntek, gondoltam jó lenne valami örömtelivel kicsit kiszakadni a tanulás felettébb izgalmas légköréből. Legyen mozi! Volt három film, amit meg szerettem volna nézni, ebből a Hobbitot már vasárnapra lestoppolták, maradt a Dom H és a Jégvarázs. Igen, a Jégvarázs! Már mióta reklámozzák szeretném megnézni, de szerdán se volt hajlandó senki eljönni velem rá és most se, úgyhogy még várok kicsit, hátha sikerül meggyőznöm valakit! Szóval marad a Dom-borzalmasan-borzalmas-Hemingway.

Ezt akkor még nem sejtettem. Plakát jó volt, leírással sem volt különösebb probléma, JudeLaw.
Akkor kezdődjön is a film.

Phűűű, hát ami ott történt.. Megpróbálok indulatok nélkül írni (gyanítom nem lesz túl sikeres). Eltelt 15 perc, vártam hátha na most lesz értelme a filmnek. 25 perc-semmi. Már egy órája nézem, adjatok-egy-fejszét még mindig semmi. Eltelik a 93. gyönyörűséges, megváltó perc és vége a filmnek. SEMMI.
Csak, hogy ne úgy tűnjön, mintha túloznék (de tényleg én, ilyet még nem láttam eddigi életem során moziban):

  • fél óra után két néző fogta magát és hazament
Teljesen megértem őket. Csak hát az a remény... az hal meg utoljára! Ráadásul nem egy embert nyomott el a buzgóság a film közben. Mindezt tetézve pedig kifelé menet, az a 25 néző egyöntetűen háborgott a film mivoltát illetően. Egyik nézővel még össze is mosolyogtunk, mikor kijelentettük, hogy ez életünk Top 3 Legrosszabb Filmjéből bizony az egyik.


Hogy miért is olyan pocsék ez a film?

Nos. A története igazán jóra is sikeredhetett volna. HA a karaktereket némi jellemvonással is feltöltik. Például így szokott ez lenni: 
A sötét oldalon tevékenykedő díler/bérgyilkos/széftörő (esetünkben) valamilyen események sorozata által, valamilyen impulzust kapva megváltozik kissé vagy jobban. Esetleg áttér a jó oldalra. Vagy hasonlók. Mindezt úgy- és ez a legfontosabb szerintem, hogy a közönség kicsit megszeresse, kapjon belőle egy darabkát, legyen az a múltja vagy a jelene, amitől nagyon kicsit megsajnáljuk, szánjuk, együtt érzünk vele, netán örülnénk, ha jól végződne a története. Ilyen csöppségekre gondoltam én.

*SpoilerAlert*

Itt konkrétan az történik, hogy van egy minősíthetetlen, alpári, sötét, csőlátású alakunk, aki valamiért kapott 12 év börtönt és miután kiengedték, elmegy megkeresni egy random a-történetbe-beúszó-egyébként-semmi-értelme-hogy-ott-van spanjával a főnököt, akiről anno nem köpött a zsaruknak. Aztán tajtrészeg lesz sokszor. Pénzt követel, mert tartotta a száját. Kap is. Részeg lesz. Autó. Karambol. Amit majdnem mind a 6-an karcolás nélkül túlélnek..Aztán a szép nő viszi a szajrét. Egy erőltetett, fontosnak látszani akaró mondat. Irány a lánya, mert az is van neki. Nyilván ő nem bocsájt meg egykönnyen. Jaj, akkor igyunk. pia. Közben pár bullshit történés. Okos mondatokat mondó lány újra a színen. Vissza a lányához. Bumm!

Mindeközben Dom, akkora egy bunkóparaszt, amilyet a hátán még nem hordott a Föld. Ha 100 csúnya szó nem hangzott el percenként, akkor egy sem. Mindezt undorító stílusban, KIHANEMÉN! Mert én vagyok itt az überfazon, a legkirályabb jócsávó, aki bármit bármikor és úgy csinálhat, ahogy akar. Fúúh! Dom karakterét, nemhogy nem lehet megszeretni/megsajnálni (még egy cseppet sem), hanem egyenesen taszító, ahogyan viselkedik az első perctől a 93.-ig. Egy pillanatig se kívántam neki, hogy bármilyen reménysugár legyen számára a befejezésben.
Az egyetlen dicséret Jude Law alakítását illeti, mert az üres állatot nagyon jól megformálta. Kicsit hízott a szerepre meg elcsúnyult (pedig a sármja az egyetlen élvezhető eleme lett volna a filmnek), de alapjában véve, ha ez egy igazi film lett volna, akkor nagyon ütős játéka lett volna. De mivel ez már csak álom marad, ezért felteszem a kérdést: 

Kedves Jude! Mikor elolvastad a forgatókönyvet, mire gondoltál? 
Hm, igen ez végre egy másfajta szerep. Igaz, hogy egy felszínes k*cs*göt kell alakítanom és történet meg tanulság sincs nagyon, de azért egye penész, elvállalom!


Gondolom, kábé így történhetett.

Egyébiránt semmi különleges nem volt a zenében, a felvételekbe, a többi szereplőben. Szóval tényleg ne nézzétek meg! Nem is értem, hogy lehet, hogy ez bekerült a mozikba, mást meg nem vetítenek le, pedig megérdemelné...

+ 1: szegény Hemingway, ha tudná mire használták a nevét...
+2:  magyar hang szörnyű volt.


Ennyi lenne mára. Örülök, hogy írhattam újra. Nemsokára jövök megint, mert már akkora a lista, hogy a Mikulás egyből a rossz gyerekek közé sorolna, annyira telhetetlennek tartana a hosszúsága miatt:)


Sir Brian

2013. október 27., vasárnap

Gyerekkorom sorozatai - első rész

A '90-es évek elején születettek táborát erősítve, azt hiszem Az elveszett ereklyék fosztogatói c. sorozat kihagyhatatlan volt mindannyiunk számára. Nem találkoztam még olyan korombelivel, aki nem ismerte volna az ikonikus sorozat nagyasszonyát és az ügyetlen tanársegédjét. 


Hogy miért is az ereklyevadászokról írok most?

Mert ez egy időtlen sorozat. Hihetetlen, de még mindig adják egyik-másik csatornán és ami még hihetetlenebb, az az, hogy még mindig képes vagyok végignézni, annak ellenére, hogy 10 évvel ezelőtt már végignéztem minimum háromszor az összes epizódot. Vajon miben rejlik a sorozat varázsa, ami képtelen megunhatóvá tenni?

A válasz valószínűleg három dologban rejlik: a karakterek szerethetőségében, az epizódok önállóságában és a történelmi háttérben. 

Karakterek

Kétséget kizáróan Sydney Fox a női Chuck Norris megtestesítője. A létező összes fegyverrel képes bánni, ismeri a harcmodorokat és tud pörögve rúgni! Emellett persze ne felejtsük el, hogy egy egzotikus szépségről van szó, aki ráadásul még professzor is, szóval elég okos. 
Tia Carrere. A név, ami örökre a sorozatot fogja eszedbe juttatni. Habár a nőnek van vagy 80 másik szerepe, egyértelműen ezzel a sorozattal tett szert a világhírnévre. Még ha ez a világhírnév, nem is olyan hírnév, mint amilyen mondjuk Sandra Bullocké.
Aztán itt van mindenki kedvenc balféke. Nigel Bailey, a kétbalkezes, szuszogós, hangokat-kiadó-miközben-szerencsétlenkedő, szintén igen jártas a történelemben srác, aki előszeretettel védeti (ez egy szó?) meg magát a női nemmel. De mi ezért szeretjük! 
Meg persze a shoppingmániás, bugyutácska titkárnő, akit szintén lehetetlen utálni, mert annyira szőke és cuki. Sajnos a sorozat kétharmadánál lecserélték Claudiát Karenre.

Az epizódokról 

Mindegyik rész úgy kezdődik, hogy az ereklyének a sorsáról, körülményeiről, történelmi hátteréről kapunk némi információt pár jelenet erejéig, majd visszacsöppenünk a "napjainkban"-ba. A sorozatkészítők igyekeztek minél több földrajzi helyszínt felvonultatni, még kis hazánkban is forgattak IGEN! Ezenkívül nem csak az időszámítás elé mehettünk vissza, hanem akár "csak" 200 évvel ezelőttre is, tehát a történelmi idők sokszínűsége is jelen volt. A feldolgozott mondák, históriák vagy történelmi rejtélyek pedig hozzájárultak a nép művelődéséhez, hiszen érdekesen tálalva könnyebben megragad az információ.

Az epizódok önállósága magáért beszél. Akkoriban még nem járta az a szokás, hogy a rész végén hagyjuk nyitva az ajtót, hogy mindenképpen idekapcsoljon a következő résznél a TV-néző. Nem, itt nem kellettek efféle marketingfogások és nézőcsalogató fegyverek (amik megjegyzem igazán kreatívak és ötletesek, csak annyira idegesítő egy idő után, hogy sosem derül ki, ki volt a gyilkos vagy mi történt a szigeten és a többi...!), itt elég erős volt a sorozat maga, ahhoz hogy másnap 5-kor bekapcsoljuk a tévét és már alig várjuk a következő izgalmas küldetését főhőseinknek.


Saját megfigyelések

Ma pont a legelső epizódot adták le, amikor Nigel jelentkezett tanársegédnek. Ezen apropóból utánanéztem a sorozatnak, hogy mégis hány évadot gyártottak Az elveszett ereklyék fosztogatóiból, hogy állandóan belefutok valamelyik csatornán ÉS ha emlékezetem nem csal, akkor gyermekkoromban is folyamatosan adták a tv-ben. Tudjátok mire bukkantam?? Csupán három évadot élt meg a sorozat! Hármat!!33!3!!!
Ez meg hogy lehetséges? Én azt hittem, hogy legalább 6-7 évig forgatták. Ez annyira hihetetlen. 
1999 és 2002 között vették fel ezt a 3 évadot, összesen 66 epizóddal és azóta sugározzák az adást töretlenül. 66 rész! Nagyon durva, sokkal többnek tűnt, még úgy is, hogy többször megnéztem egy részt. Valamit tényleg jól csináltak!

Még a sorozat felépítéséről annyit megemlítenék, hogy ez is a klasszikus vonalat erősíti. A felvezető képsorok és zene nyitja az epizódot, ami nem csak amolyan félmásodperces kis vázlat, hanem rendesen felkonferálja a sorozatot és a szereplőket. Pluszpont!


Egy ráadás érdekesség, hogy Hugh Dancy szerepelt egy részben. Mégpedig a Franciaországban játszódóban. Emlékszem kb 10 éves lehettem mikor néztem, hogy ki ez a bongyori, francia srác. De a szereplőlista akkor még a sorozat elején volt és sehogyan se tudtam kideríteni a nevét. Majd nagyjából egy éve újra láttam a részt és feltűnt, hogy nagyon hasonlít Hugh Dancyra, hát rákerestem a nevére és voilá tényleg ő volt!

Hugh Dancy

Szóval, úgy éreztem muszáj valamilyen módon tisztelegnem eme kultikus sorozat előtt, amely tényleg egy meghatározó része volt a gyerekkoromnak és rajtam kívül még sokaknak /anyukám is nézte például/ !


Sir Brian

2013. október 19., szombat

Back in time?

Az időről időre ékes bizonyítéka annak, hogy az időutazásról lehet okosan is filmet készíteni.


Az időutazás már önmagában is felvet egy rakás problémát, amit nemhogy a saját kis agyunkban nem tudjuk igazán megemészteni, de ha mindezt egy másfél-kétórás film próbálja meg véghez vinni, annak könnyen katasztrófa lehet a vége. Na ez a film nem ilyen volt!

A történet lényege abból áll, hogy főhősünk, Tim megtudja, hogy tud visszafelé utazni az időben. De csakis a saját életében és a saját életét változtathatja meg ezzel. Apja tanácsára arra használja fel ezt a szuperképességét, hogy megtalálja a szerelmet. 
Így elsőre azt hihetné az ember, hogy egy újabb nyálas romantikus vígjátékról van szó. Nagyobbat nem is tévedhetnénk. Ez a film felveti az időutazás érzelmi kérdőjeleit, ráadásul ezt úgy teszi, hogy közben az emberi oldalon is komoly drámák játszódnak le, és nem csak úgy ukkmukkfukk módon, hanem gondosan kidolgozott karakterekkel operál a rendező, aki nem más mind Richard Curtis (3 filmet jegyez rendezőként, a forgatókönyvírásban viszont igen termelékeny).

Okos időutazás.
Mi is az?
Aki látta Rachel McAdams másik időutazós filmjét: Az időutazó felesége, merthogy amúgy ennek is ő a női főszereplője, az valószínűleg azzal a fajta múltba/jövőbe-mászkálással nem volt túl elégedett. Emlékszem én nem egyszer néztem meg a filmet és mindig maradt bennem egy rakás kérdés. 
Akkor most hogyhogy ez nem változott meg, mikor azt ő a múltba máshogy csinálta? És honnan tudja, hogy mi lesz a "jelenben" mikor "visszamegy" miután megváltoztatott valamit? 
Szóval ilyesfajta kérdéseket most egyáltalán nem kellett feltennem magamnak. Najó talán egyszer, de az elnézhető a film sztorijának szempontjából. Ráadásul egy csomó értelmes "szabálya" is volt az időutazásnak, ami ha belegondolunk tényleg logikus. (még akkor is, ha én személy szerint egyáltalán nem hiszek ennek a létezésében. ép ésszel nem túl igazán lehetséges az időutazás. most komolyan..gondoljátok végig!...Ugye, hogy nem lehet?!)

Az szereplőgárda a tökéletesebbnél már nem is lehetne jobb (szeretjük a vörös hajat ééééés hihetetlen hogy Rachel McAdams még mindig így néz ki). A történetvezetés pont megfelelő ütemben haladt. Voltak azért tényleg vicces poénok is. Egy szó mint száz: jóféle filmmel volt dolgom!

Mindenképp nézzétek meg, akár moziban is, de ha inkább megvárjátok míg kijön DVD-n, akkor se maradtok le semmiről!


Sir Brian

2013. október 17., csütörtök

miez.miez

Íme egy előzetes, ami Budapest nevét viseli és tele van nevekkel, de ez nem számít, mert már az előzetese is olyan cuki, hogy muszáj lesz látnom!

2013. október 15., kedd

A következő wtf-film

Meséltem már nektek a Movie 43-ról, igaz?
Na az egy tipikus maf=wtf magyarul momentum volt. De nem akarom újra ezt ecsetelni, úgyhogy rá is térnék a legújabb tagjára ennek a kategóriának.

This is the end- Itt a vége



Azzal kezdem, hogy nem rossz film. De nagyon a WTF?! mezőnyébe tartozik. Igazság szerint rengeteget nevettem a film közben, ugyanakkor voltak számomra túlzó jelenetek is. 

Azért néztem meg a filmet, mert nem voltak benne színészek, vagyis ez így nem teljesen korrekt, mert színészek voltak benne, de önmagukat játszották. Bár ebben sem vagyok biztos, mert kétlem, hogy Jonah Hill tényleg ilyen kis semmilyen, nyüzüge alak. Sok menő, gazdag, poéngyáros színészbarát összegyűlt egy helyen, majd jött az apokalipszis és csak James Franco háza volt alkalmas búvóhelynek. Megkezdődik a harc a Gonosz ellen.



Tény, hogy marhavicces volt maga már az alapfelállás is. Egy rakás fűvel és piával kell túlélniük valahogyan főhőseinknek a támadások sorozatát, miközben szeretnék leforgatni még az Ananász expressz 2-t is. Egy rakás, nevetségesen bizarr szituációnak néznek elébe a hollywoodi hírességek, ahol egy csomó másik hollywoodi híresség is megjelenik cameo-szerepekben, mint Emma Watson például.



Ez a film - és most tényleg nincs bennem semmi rosszindulat-, de ez a film tipikus példája annak, hogy sok unatkozó, pénzes srác, akik jó barátok és színészkedésből élnek, kitaláltak egy ilyen abszolúte értelmetlen sztorit, amire ép eszű producer nem mond igent, de ez egy cseppet sem okoz gondot, hiszen mint említettem pénzből van dögivel, ráadásul helyszín se nagyon kell, szóval kitalálták ez az agyamentséget és akkor megcsinálják. MEGCSINÁLJÁK. És vannak, akik megnézik.. mint én

Tény és való én láttam a filmet, de ha nem ilyen nevekkel van tele a plakátja sose néztem volna meg. Csak így adható el.

Szóval egyszer talán érdemes megnézni, mert annyira beteg, hogy sírva röhögsz és minden második és harmadik gondolatod az, hogy ez meg mi a búbánat és ez miért van itt és minek kellett erről filmet csinálni?!



A legeslegjobb része pedig a legeslegvége a filmnek. (de azt nem árulom el)

"-A menyországban az összes kívánságod teljesül. 
 -Az összes?"


Sir Brian

2013. október 14., hétfő

Egy ismeretlen film, aminek nem így kéne lennie

Into The White.

Bevallom jelesül, csakis Ronald Weasley-ért néztem meg ezt a filmet. Rupert Grint tinédzserkorom nagy szerelme és már csak egyetlen filmjét nem láttam. Szóval elhatároztam, hogy most már elég érett vagyok ahhoz, hogy egy ilyen nem túl izgalmasnak ígérkező filmbe belevágjak.

Ha tudnátok mekkorát csalódtam! Nemhogy nem volt unalmas, de annyira magával ragadott és tetszett, hogy azóta mindenkit lelkesen buzdítok a megnézésére!



Maga a történet igaz eseményeken alapul. Dióhéjba: a második világháborúban egy német és egy angol repülő a norvég hórengeteg közepén lezuhan. A háromfős német és a kétfős angol legénység ugyanazon menedékkunyhóban kényszerül meghúzódni, mivel a hóvihar közepette nem igazán várhatnak segítségre, illetve ők se pontosan tudják merre van az arra. Háborús ellenfelekként nem nagyon tudják mi a teendő ilyen esetben. Először a németek "foglyai" lesznek az angolok, akik konstans cukkolják felebarátaikat, majd ez megcserélődik. A vége pedig igazán megható. Nem árulom el! Mindenesetre jó látni ezt az emberséget, ezt az emberi természetből fakadó, önkéntelen reakciót! 

Öt emberről van szó végig, mind az öt színész remekül hozta a karakterét. Hitelesek voltak, jól éreztették a  feszültséget, a bizonytalanságot, a bajtársiasságot. Egyszóval tényleg odatették magukat!

A két főszereplő: Florian Lukas és Lachlan Nieboer. Egyikük sem túl ismert, de épp ez volt a jó. A német precizitás és az angol huncutság harca. 



Ami külön tetszett, az az, hogy a németet nem fordították le angolra de felirattal, se szinkronosan! Tudok németül, de ha valaki nem tudna, akkor is megértené, hogy miről beszélnek a filmben, annyira egyértelmű volt a szituáció, amiben németül szólaltak meg!

Én megpróbálom promótálni ezt a filmet, mert tényleg érdemes a nagyobb, értő közönségnek megnéznie ezt és szeretném, ha minél többen látnátok! Kár, hogy a filmes díjak nem fedezték fel ezt a kincset!

Sir Brian


2013. szeptember 7., szombat

A mozi szellemében

Legyen akkor szó először is a Családi üzelmekről!

Olvastam valahol, hogy ez az év vígjátéka. Gondoltam egyet egy szürke hétköznap délután és elmentem anyukámmal megnézni. 

Nos.

Az a cikk nem tévedett. Tényleg az év vígjátéka. Bár nem nehéz annak lennie az idei felhozatalban.
Ennyit én még életemben nem nevettem filmen. Nemcsak úgy ha-ha felnevettem, hanem percekig kacagtam. Ráadásul az egész közönség (meglepően sokan voltak) együtt hahotázott. Hovatovább, hogy fokozzam: nevetőgörcsök tömkelegét kapta a film. Egyszóval baromi vicces volt.

Jason Sudiekis eddigi legjobb szerepe. Szépen lefogyott, így kiderült, hogy egyébként a srác egy égimeszelő. Jennifer Aniston meg még mindig tökéletes alakkal és hajjal rendelkezik. És. Habár én nem találkoztam egynél több arcával, de hiába az a nőszemély szinte mindig vicces vígjátékokban szerepel. Személyes kis kedvencem / gyanítom egyébként mindenkinek az lett/ Kenny, Will Poulter. Az arc. Erre születni kell. Annyira aranyos az ábrázata, hogy elég volt, ha csak a háttérben volt, már nevethetnékem támadt. Ráadásul ő kapta a legtöbb durvább jelenetet és egyfolytában full vörös                                       volt az arca. Felőle még biztosan hallani fogunk.
Most nem ellenállhatatlan?


Maga a történet igazából nem nagy szám. Erkölcsi szempontból azért sajnálatos, hogy megússzák. Úgy értem nyilván én se annak drukkoltam, hogy csukják le őket, hiszen mindegyiknek elég rossz élete volt és nem érdemelték meg. De elég sok kokóról volt szó és azért ezt megúszni...

Összeségében nézzétek meg!! Sokszor moziban is, meg dvd-n!!

WTH!

White House Down--> Az elnök végeszélyben



Legelőször is szeretnék kitérni a végveszély szó értelmetlenségére. Merthogy ilyen szó nincs. Vagyis már van, mióta valaki kitalálta ezt a hatásvadász főnevet. De könyörgöm, semmi értelme ennek! VÉGveszély. Mi a túró az? Meg honnan tudhatnád már, hogy ez a vég, tehát az utolsó veszély?! Na mindegy. Felesleges itt kiakadni. Tudjátok úgyis cím-mániám van.:)

A film egy igazán jó kis akciótöltet volt. Bevallom csak Channing Tatum miatt akartam megnézni, de olyan jó kis pörgős actionmovie-t láttam, hogy húú. Jó, az igaz, hogy a valósághoz köze nem volt az akciójeleneteknek. De a témának már annál több. 
Jamie Foxx, mint elnök hatalmas volt. Meg tetszett, hogy volt egy adag komolytalanság is a filmben. Ez azt jelenti, hogy voltak vicces jelenetek is. Amin még hangosan is lehetett nevetni. Bár lehet ez csak az én filozófiám eredménye. Miszerint én eldöntöttem, hogy az ami számomra vicces és nevetnék rajta hangosan is, azon fogok is. Nem érdekel, ha valaki hülyének is néz miatta!:)


Egyébként azt hallottam, hogy Channing Tatumot rendszerint szinkronizálják Amerikában is. Ennek mi értelme? Én hallottam már interjút adni és normális volt a hangja...

3. Now you see me, aka Szemfényvesztők

Fúú, na ennél a filmnél csomó ideig nem tudtam eldönteni, hogy megnézzem-e a mozikban vagy ne. Mert minden ismerősöm szerint határozottan megéri. De valahol belül nem hittem, hogy ez tényleg olyan jó film.
Végül megnéztem és igazából nem éreztem akkora húhá-t.

A film első fele nagyon tetszett. Különben is szeretem az ilyen mágikus filmeket. De a végénél sokkal többet vártam volna. Annyira kommersz lett a vége. Én valami sokkal grandiózusabbra gondoltam volna. Nemcsak egy piti kis bosszúra.

Igen a szereposztás tökéletes volt. Nem is tudom ki volt jobb! Mindegyiket imádom!

+1 a bónusz: A nagyfiúk 2

Hogy az mekkora bénaság volt. Adam Sandler-film tudom, ne várjak sokat. De nekem az 1-es rész vicces volt, még a sok alpáriság ellenére is. De ez vállalhatatlan volt. Egyedül Jacob volt vicces kb. Nem is ejtek több szót a filmről.



Sir Brian


2013. szeptember 4., szerda

A bőség zavara

Sziasztok!

Két hónapja nem írtam semmit. Ez nagyon gáz! Sajnálom! Nyár volt, munka volt.
És így sajnos rengeteg film és sorozat felhalmozódott. De elhatároztam, hogy most kisebb adagokban tálalom őket, hogy ne legyen annyira katyvalék egy-egy bejegyzésem.

Igazából most 4 mozifilmet is láttam, de mindegyikről szeretnék hosszabban írni. Úgyhogy azt hiszem úgy döntök, hogy egy újabb sorozat-maratont tartok Nektek!

Egyébként (bocsánat, hogy sose kezdem el a tényleges értékelést) annyira durva ez a sorozat-pszichológia. Úgy értem, egy-egy sorozat képes és beszippant téged. Éjjel-nappal megállás nélkül csak néznéd és néznéd és már nagyon szeretnéd tudni, hogyan alakul a vége, de még mindig csak évadzáró epizód van, ami csak még jobban felcsigáz, hogy aztán azt a pár hetet várakozással tölthesd... Utálom a sorozatokat!!! :)

NA mostmár kezdem:

A zöld íjász


Be kell vallanom, az első sorozat, aminek a magyar címe jobban tetszik mint az angol. Az ugyanis az Arrow nevet viseli, ami magyarul Nyíl lenne. Elképzelem, ahogyan a szexi, búgó hangú konferanszié bemondja mondjuk a hírek után, hogy:" Maradjanak velünk, mert hamarosan kezdődik a Nyíl!"
Akkor már a Zöld íjásznak több értelme van és még van is köze a sorozathoz.

Érdekes, hogy a TV-ben már többször találkoztam a promójával, ráadásul a neten is olvastam, hogy egész jó. Azonban valahogy úgy éreztem, hogy ez is csak egy szuperhősös sorozat, ahol mindig a jó győz.
Nos, hogy-hogy nem, történt egyszer, hogy adtam egy esélyt az első résznek. És jobb döntésem nem is lehetett volna. Mert jó! Tényleg az!

Ha jól tudom egy képregényből adaptálták. Elég hasonlatos a Batman-hez nagy vonalakban. Ráadásul a zenéje is majdnem ugyanolyan. De tényleg baromi izgalmas és az ember már várja, hogy egyre közelebb kerüljünk a MIÉRT megválaszolásához. Maga az alapsztori,  amivel nem leplezek le semmit, az arról szól, hogy van egy város, ahol a gazdagok csúnya módszerekkel maradnak gazdagok és van néhány másik gazdag, akik szeretnék, ha a városuk újra "jó lenne". Eme gazdag család gyermeke főhősünk is, Oliver Queen is. Aki apjával hajótörést szenved, de csak ő éli túl és 5 évig egy szigeten kuksol. Ahol mindenféle történik vele, de mikor visszatér ő lesz a zöld íjász, akinek a feladata, hogy a korrupt gazdagokat megleckéztesse.

A színészek pont megfelelőek. Stephen Amell nagyon szexi és a hangja is jó. Annyira izmos a srác, hogy rákerestem, hogy nem-e egy volt sportolóból lett színésszel van dolgunk. De kiderült, hogy nem. Ő alapból színész, csak kicsit izmos... 
A Felicity-t játszó színésznő Emily Bett Rickards majdnem egy Scarlett Johansonn, csak sokkal vagányabb.


Már lement az első évad és szerencsére megkapta a zöld lámpát a másodikra, úgyhogy én már nagyon várom. Bár meg kell jegyeznem, nem tudom miről fog szólni a következő évad, ugyanis mindaz amivel az egész elkezdődött az utolsó részben befejeződött. Van egy sejtésem, hogy a szigeten történtekről sokkal többet tudunk meg, de akkor is. Mindenesetre kíváncsian várom a folytatást!

Nemsokára újra írok, ígérem!

Sir Brian

2013. július 6., szombat

Long time, no talk

Igen, eltűntem. Vizsgaidőszak, nyár, munka. De közben azért megnéztem jó sok filmet.

Peace, Love and Misunderstanding: hippi, cuki, család.
Chalet Girl: kiszámítható, de nem rossz, ha szeretsz snowboardozni.
Liberal Arts: életszagú, ugyanakkor elvarázsolt. Feltétlenül látnod kell!
Lola Versus: lányoknak kötelező, down-to-earth és mégis..
Movie 43: baromi vicces vagy iszonyúan szomorú? nem tudom dönteni.
Az ötéves jegyesség: aranyos, nem bánod a végét sem, remek színészek.
Szédületes éjszaka: legtrébb filmek egyike. NAGY NE!
Másnaposok 1-2-3: az első rész az még oké, vicces egyszer, max kétszer. Utána meg irány a lejtő a második résszel, a harmadik pedig egyenesen a gödör legalja..(még csak másnaposak se)
Gyakornokok: Google-reklám, de ezek után én is dolgoznék ott, pedig aztán távol áll tőlem ez a téma. Kicsit keserű szájízzel jöttem ki a moziból, holott tetszett a film, de mégis. A társadalom, amit megmutattak, az igen szomorú.
Női szervek: csak és kizárólag akkor nézzétek meg, ha imádjátok Sandra Bullockot és már régen láttátok új filmben. Amúgy elég gyenguska egy alkotás: semmi jellemkidolgozás és fejlődés, sztori az nem túl logikus. FBI kontra közönségesség, és mégis az FBI marad alul..
Trance: atttttom-állatul jó egy film. Végig "transzban" (haha, érzitek a humor helyét..:) tartott. Egyfolytában azon gondolkoztam, hogy MIII VAN?!?! Sejtelmem se volt, hogyan hozzák ki a végét a filmnek. Illetve valami hasonló alapötletem volt, de azért ez mégse ugyanaz. James Mcavoy számomra teljesen új színészként tűnt fel, és le a kalappal /már lecsekkoltam a filmes karrierjét/. Vincent Cassel profi, mint mindig. 
Egyébként kábé öt tökéletes filmből összegyúrva megkaptuk a TRANSZ-t. Ez az 5 pedig: Eredet, Viharsziget, Blöff, Spíler és Harcosok klubja.
Mai utolsónk:
A Nagy Gatsby. Eszméletlenül tetszett.__ DiCaprio.__ Ezt nem is magyarázom. Hangulat fantasztikus. Ruhák ámulatba ejtőek. A zene is tök jó volt, a bele nem illése miatt. Szép szerelmes sztori. SZSZSZ ;) Egy dolog nem nyerte el tetszésemet:
 olyan egyszerű módon, kiválasztották, hogy egy alig kidolgozott szereplő, aki amúgy persze a "pornéphez" tartozik és ezért indulatból cselekszik, mert hát esze az nem is lehet..Szóval, hogy miért pont neki kellett a pisztolyt a kezébe adni. Bár könyvből született a film, szóval nincs mit tenni. De amúgy csillagos 5!!

Hát, most csak ennyire futotta. Még képek se lesznek:( Sajnálom nagyon!
Főleg, hogy most már ennyi időm se lesz!
De azért igyekszem néha pótolni a lemaradást!

Csak bírjátok szemmel a sok filmet!

                                                   ezt még így muszáj voltam. tényleg.


Sir Brian

2013. május 21., kedd

Fél Langdon a múzeumban lehetetlenül 21

Sajnos a mozi bejáratáig még mindig nem jutottam el, úgyhogy nincs A nagy Gatsby. Azonban a hosszú hétvégén betelepedtem a tv és a laptop elé, így esett, hogy öt, azaz ÖT /5/ filmet tudtam megnézni. Ezek közül kettőt már többször is láttam, de adták a televízióban és gondoltam miért is ne nézhetném meg még egyszer?

Éjszaka a múzeumban kettő Angyalok és démonok módra.

Az első rész a múzeumos filmből sokkal, de sokkal jobb. Az szerintem baromi vicces volt, meg jópofa és ötletes. A második rész nem sikerült túl jóra. Végig hiányoltam az első rész karaktereit, de sajnos nem ők kerültek előtérbe. Habár az elgondolás nem volt rossz, de nem értettem, hogy mi a fenéért nem fordítják el az aranytábla egyik kockáját és akkor elvileg újra/visszabábusodnának a múzeumi kiállított emberek. Nem?
De. Köszönöm.



Angels & Demons. Nem olvastam, nem is szeretném, mert számomra a film elég nyilvánvalóvá tette a dolgokat, mindent értettem, semmit nem kellett magyarázni. Nem tudom mennyire könyvhű, de az se érdekel, ha nem volt teljesen, mert egy 10/10-es film!!!H.A.T.Á.S.O.S!!



Na, de most jön a java! Az izgalom a tető fokára hág!

Az első, eddig általam nem látott film, de már azóta láttam: 21 and over.

Elég gáz, hogy ezt megnéztem, de kellett valami agykímélő film, mert mostanság elég kaotikusan telnek a napjaim. Mit ne mondjak, nem volt egy nagy kunszt. Mondjuk nyilván nem is ez volt a cél, hanem egy partifilm egy kis sztorival megspékelve. Igazándiból a problémám a gördülékenységgel volt. Egyik pillanatban beindul a buli, aztán 15 percig nem történik semmi, majd megint elkezdek reménykedni, hogy na most és megint semmi. Ráadásul ne viccelődjünk már: egy éjszaka alatt senki nem lesz olyan szerelmes, hogy elmenjen csapot-papot hátrahagyva Dél-Amerikába utazgatni a "szerelmével". Ugyan.
Bár azt be kell látnom, hogy voltak részek,ahol szétröhögtem magam. Lehetett volna sokkal hardcore-abb partifilm, de azért nem volt annyira gyenge. Kár, hogy beleerőltettek egy mély tartalmú melléksztorit, amit a mélységéhez képest, elég felszínesen lerendeztek.
Fogalmazzunk úgy: nézhető.egyszer.

(a trailer-éből nem jön le a pörgetlenség(?))



Nem is tudom, hogy a maradék két film közül melyik tetszett jobban és kéne utoljára hagynom:)

De talán kezdjük a The Impossible ( A lehetetlen) című filmmel.


Igaz történeten alapul a film cselekménye, mely  a  2004-es thaiföld-i cunami-katasztrófát mutatja be egy öttagú amerikai (naná) család szemszögéből. Apa, anya és a gyerekek nyaralni mennének a csodás Thaiföldre, amikor pár másodperc alatt horrorba csap át az egész. A család kettészakad anya-legnagyobb fiú és apa-két kisebb kisfiú felállásban. Főleg az anyai oldalt követi a történet, ahol Naomi Watts brilliánsan játszik. Eszméletlenül megrázó az egész történet, a család akarata, az egymás töretlen keresése, az életben maradásért való küzdelem. Persze valószínűleg vannak színesítések a filmben, de akkor is elég nyersen tárul elénk maga a cunami és az utána kialakuló pánik, illetve betegellátás. Ami engem a legjobban letaglózott, az a jelenet volt, amely a víz erejét és a víz alatti tehetetlenséget mutatta. 

A családi kötelék is nagyon fontos volt a filmben, hiszen kitartóan keresték egymást, emellett a kis Simon és Thomas összetartása és az, hogy egy 5 éves vigyáz egy 3 évesre, mert az apja megkérte rá és ráadásul fel is fogta a helyzet súlyosságát, az nekem nagyon megindító volt. 



Brutális téma, brutális látványvilág. A tudat, pedig, hogy megtörtént eseményről van szó, egyenesen hihetetlen, sőt lehetetlen! Talán tényleg az legmegdöbbentőbb az egészben, hogy ez egy igaz történet!

Csak ajánlani tudom és lányok: egy csomag zsepi minimum legyen bekészítve, de a fiúknak se árt legalább egy darab!

És akkor az utolsó.

Half Nelson.--- A fél nelson olyan hülyén hangzik, nem?


Bár most így belegondolva tényleg egy felet tesz ki a film. Úgy értem, ha az ember megnézi a filmet, akkor nem azzal a benyomással kapcsolja ki a lejátszót, hogy igen valami teljes, kerek egészet kapott. És ez nem baj! Ez teszi kompletté a Half Nelsont, hogy csak egy fél.

Most remélem, jól megkavartalak benneteket! De a végére meg fogjátok érteni!

Egy crackfüggő tanárról és egy diákjáról szól a történet. Pontosabban az ő egészen különös kötelékükről, ami nem is feltétlenül onnan indult, amikor a kislány betépve találja a tanárát. Ryan Gosling és Shareeka Epps ( aki megjegyzem amatőr színészként indult a filmben és ez nagy szó, mert az alakítása lenyűgöző) párosa zseniális játékot nyújt a nézőknek. Elég csak a szemükkel kommunikálniuk, abból is megértik és a nézők is megértik, mit gondolnak éppen.
Nagyon furcsa volt nekem az egész film hangulata, mert nem azt a tipikus drogos filmet láttam, de azért nem volt komolytalan sem. Ráadásul egyfolytában "középen" haladt a film. Nem volt mélypontja, nem volt mindent áttörő eufória. Csak úgy lebegett az egész. De ezzel nincs semmi baj, mert így is abszolút fel lehet fogni a történet lényegét, mondanivalóját. 
Tetszett, hogy nem voltak hegyi szentbeszédek és sose mondtak ki határozottan semmit. 

***SPOILER***

A film vége, meg annyira szokatlan volt. Szokatlan, de a jó módon. Igazándiból nem is volt vége ennek a filmnek. Ugye az emberek a pozitív befejezést várják, vagy legalábbis egy határozott, célirányos befejezést. De ez se nem volt pozitív, se negatív. Csak azt lehetett érezni, hogy talán valami változás beindult. Talán lesz kiút. Talán más irányba terelődnek a dolgok. Ez a sok talán kísérte végig a filmet is és befejezésként is megfelelő volt. Így legalább a néző is be van vonva, hogy továbbgondolja. Vagy agyaljon a dolgokon. Egyébként a talán az egyik legjobb szó a függőkre!

Lényeg, ami lényeg, hogy ez a film csillagos ötös és tessék megnézni. Én még biztosan megnézem párszor, mert szerintem az idő teltével sokkal többet fogok érteni belőle és most még nem voltam elég "nagy" a film minden mozzanatához!

Ennyi volt mára! Megint nem leszek egy ideig--> vizsgaidőszak.


Sir Brian