2013. február 4., hétfő

Katniss és a másnapos


Először is le kell szögeznem, hogy nem vagyok pártatlan, ami a filmről alkotott véleményemet illeti. Merthogy Jennifer Lawrence az egyik kedvenc színésznőm, úgyhogy alapból is már a jó kategóriából indult a film. Egyébként mielőtt még azt gondolnátok, hogy ja persze csak az Éhezők viadala miatt az egyik kedvencem, üzenem Nektek, hogy NEM! Már a Like crazy vagy  a Winter's bone-ban is tehetségesnek tartottam.
Szerintem a generációjának egyik legnagyobb színészévé fogja kinőni magát. Sőt, már a célegyenesben van, hiszen rengeteg díjat(Golden Globe, bár kicsit az az érzésem, hogy ezt nem feltétlenül a Napos oldalban nyújtott alakításáért kapta, hanem azért mert általában véve jó színésznő és sokan szeretik! Nem félreértendő: ebben a filmben kiválóan játszik, de úgy cakkumpakk nem kifejezetten csak ezért lett ő a nyertes a legjobb komédia kategóriában) és jelölést kapott már. Egyébként az a véleményem, hogy mindezt jogosan kapja, mert baromi sokoldalú, hiteles, érezni lehet, hogy belebújik 100%-osan a karaktere bőrébe. Csak így tovább!

De beszéljünk a filmről is: az előzetes sok mindenről adott információt. Nagyjából sikerült képet alkotni már ezt látva is a film fő mondanivalójáról. Ami esetünkben egyáltalán nem volt baj, hiszen hiába tudtuk meg az irányt, a mélységét a teljes filmben láthattuk meg. 

SPOILER!

Főhősünk, Pat egy szép napon hazaérkezvén, látja feleségét, amint az megcsalja és miután egy nem túl illedelmes kérdést intéz hozzá a nő szeretője Bradley Cooper bekattan és péppé veri a fickót. Így nem is csoda, hogy beküldik a gyogyóba 8 hónapra. Mikor "szabadul" szüleivel kénytelen lakni, mert a feleségét nem láthatja, illetve Pat a fejébe vette, hogy mindennek a napos oldalát fogja nézni és visszaszerzi feleségét. Ebből a tervéből adódóan kerül aztán közelebb Tiffannyhoz.


Persze a szuburbán környezetben senki sem teljesen százas. Csoda, hát ha Bradley Cooper is bekattant? Apja is flúgos, anyja is flúgos, szomszédja is flúgos, kábé mindenki az, de ha őszintének kell lennem, márpedig az sose árt, akkor valamilyen szempontból mindegyikünknek van valami stikkje.




A szereposztást nagyon élveztem. Igaz, a másnapos sráctól kicsit féltem, hogy mit fog kihozni saját magából, mint színész. De szerencsére kellemeset csalódtam és jól hozta a film szerint bipoláris depressziós Pat szerepét. Igazából én furcsálltam, hogy mániás depresszió címszó alatt ment be a pszichiátriára és utána azért járt terápiára. Szerintem egyáltalán nem ez a betegség jellemezte, mert nem voltak nagy mélypontjai vagy hatalmas örömhullámai. Inkább a passzív-agresszivitás jellemezte. Főleg mikor kivágta az ablakon a könyvet. A mániás depressziót viszont nyugodtan átengedhetjük Tiffanynak, aki a boldogság és totális melankólia kettősségében élt. A tánctudását most hanyagolnám, de jó volt látni, hogy hiába nem volt olyan ügyes, mégis benevezett, csinált magának tánctermet, még koreográfiát is, és mindezt élvezettel tette, mert boldog lett tőle.
Aztán itt van a rengeteg mellékszereplő: Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker. Ők mind-mind színesítették a filmet. Mindegyikük tett hozzá a film árnyaltságához, így egy különös kombinációt létrehozva.

Mert véleményem szerint ez a film keveréke drámának, vígjátéknak, romantikus filmnek. Kicsit ez, kicsit az. Az összkép számomra a vígjáték kategóriában állapodott meg, de a kategóriához adható drámai elemek többletével. Ha ez így értelmezhető. Mert benne volt a filmben az érezhető szenvedés, az egyéni kálváriák, mindenki saját baja, de úgy általánosságban nézve nekem mégis inkább komédiának hatott. 

Ja, igen Julia Stiles-nak különösen örültem, mert már azt se tudom mi lett vele a 10 dolog, amit utálok benned óta.

Szóval, nagyjából ennyi, amit el szerettem volna mondani! Nyugodtan véleményezzetek!





Film: 5
Szereplők: 5
Sztori: 5,
Mozi/DVD: határozottan ne várjatok a DVD-re, hanem adjatok ki pénzt érte és uzsgyi a moziba! Megéri!





Sir Brian

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése