2013. október 27., vasárnap

Gyerekkorom sorozatai - első rész

A '90-es évek elején születettek táborát erősítve, azt hiszem Az elveszett ereklyék fosztogatói c. sorozat kihagyhatatlan volt mindannyiunk számára. Nem találkoztam még olyan korombelivel, aki nem ismerte volna az ikonikus sorozat nagyasszonyát és az ügyetlen tanársegédjét. 


Hogy miért is az ereklyevadászokról írok most?

Mert ez egy időtlen sorozat. Hihetetlen, de még mindig adják egyik-másik csatornán és ami még hihetetlenebb, az az, hogy még mindig képes vagyok végignézni, annak ellenére, hogy 10 évvel ezelőtt már végignéztem minimum háromszor az összes epizódot. Vajon miben rejlik a sorozat varázsa, ami képtelen megunhatóvá tenni?

A válasz valószínűleg három dologban rejlik: a karakterek szerethetőségében, az epizódok önállóságában és a történelmi háttérben. 

Karakterek

Kétséget kizáróan Sydney Fox a női Chuck Norris megtestesítője. A létező összes fegyverrel képes bánni, ismeri a harcmodorokat és tud pörögve rúgni! Emellett persze ne felejtsük el, hogy egy egzotikus szépségről van szó, aki ráadásul még professzor is, szóval elég okos. 
Tia Carrere. A név, ami örökre a sorozatot fogja eszedbe juttatni. Habár a nőnek van vagy 80 másik szerepe, egyértelműen ezzel a sorozattal tett szert a világhírnévre. Még ha ez a világhírnév, nem is olyan hírnév, mint amilyen mondjuk Sandra Bullocké.
Aztán itt van mindenki kedvenc balféke. Nigel Bailey, a kétbalkezes, szuszogós, hangokat-kiadó-miközben-szerencsétlenkedő, szintén igen jártas a történelemben srác, aki előszeretettel védeti (ez egy szó?) meg magát a női nemmel. De mi ezért szeretjük! 
Meg persze a shoppingmániás, bugyutácska titkárnő, akit szintén lehetetlen utálni, mert annyira szőke és cuki. Sajnos a sorozat kétharmadánál lecserélték Claudiát Karenre.

Az epizódokról 

Mindegyik rész úgy kezdődik, hogy az ereklyének a sorsáról, körülményeiről, történelmi hátteréről kapunk némi információt pár jelenet erejéig, majd visszacsöppenünk a "napjainkban"-ba. A sorozatkészítők igyekeztek minél több földrajzi helyszínt felvonultatni, még kis hazánkban is forgattak IGEN! Ezenkívül nem csak az időszámítás elé mehettünk vissza, hanem akár "csak" 200 évvel ezelőttre is, tehát a történelmi idők sokszínűsége is jelen volt. A feldolgozott mondák, históriák vagy történelmi rejtélyek pedig hozzájárultak a nép művelődéséhez, hiszen érdekesen tálalva könnyebben megragad az információ.

Az epizódok önállósága magáért beszél. Akkoriban még nem járta az a szokás, hogy a rész végén hagyjuk nyitva az ajtót, hogy mindenképpen idekapcsoljon a következő résznél a TV-néző. Nem, itt nem kellettek efféle marketingfogások és nézőcsalogató fegyverek (amik megjegyzem igazán kreatívak és ötletesek, csak annyira idegesítő egy idő után, hogy sosem derül ki, ki volt a gyilkos vagy mi történt a szigeten és a többi...!), itt elég erős volt a sorozat maga, ahhoz hogy másnap 5-kor bekapcsoljuk a tévét és már alig várjuk a következő izgalmas küldetését főhőseinknek.


Saját megfigyelések

Ma pont a legelső epizódot adták le, amikor Nigel jelentkezett tanársegédnek. Ezen apropóból utánanéztem a sorozatnak, hogy mégis hány évadot gyártottak Az elveszett ereklyék fosztogatóiból, hogy állandóan belefutok valamelyik csatornán ÉS ha emlékezetem nem csal, akkor gyermekkoromban is folyamatosan adták a tv-ben. Tudjátok mire bukkantam?? Csupán három évadot élt meg a sorozat! Hármat!!33!3!!!
Ez meg hogy lehetséges? Én azt hittem, hogy legalább 6-7 évig forgatták. Ez annyira hihetetlen. 
1999 és 2002 között vették fel ezt a 3 évadot, összesen 66 epizóddal és azóta sugározzák az adást töretlenül. 66 rész! Nagyon durva, sokkal többnek tűnt, még úgy is, hogy többször megnéztem egy részt. Valamit tényleg jól csináltak!

Még a sorozat felépítéséről annyit megemlítenék, hogy ez is a klasszikus vonalat erősíti. A felvezető képsorok és zene nyitja az epizódot, ami nem csak amolyan félmásodperces kis vázlat, hanem rendesen felkonferálja a sorozatot és a szereplőket. Pluszpont!


Egy ráadás érdekesség, hogy Hugh Dancy szerepelt egy részben. Mégpedig a Franciaországban játszódóban. Emlékszem kb 10 éves lehettem mikor néztem, hogy ki ez a bongyori, francia srác. De a szereplőlista akkor még a sorozat elején volt és sehogyan se tudtam kideríteni a nevét. Majd nagyjából egy éve újra láttam a részt és feltűnt, hogy nagyon hasonlít Hugh Dancyra, hát rákerestem a nevére és voilá tényleg ő volt!

Hugh Dancy

Szóval, úgy éreztem muszáj valamilyen módon tisztelegnem eme kultikus sorozat előtt, amely tényleg egy meghatározó része volt a gyerekkoromnak és rajtam kívül még sokaknak /anyukám is nézte például/ !


Sir Brian

2013. október 19., szombat

Back in time?

Az időről időre ékes bizonyítéka annak, hogy az időutazásról lehet okosan is filmet készíteni.


Az időutazás már önmagában is felvet egy rakás problémát, amit nemhogy a saját kis agyunkban nem tudjuk igazán megemészteni, de ha mindezt egy másfél-kétórás film próbálja meg véghez vinni, annak könnyen katasztrófa lehet a vége. Na ez a film nem ilyen volt!

A történet lényege abból áll, hogy főhősünk, Tim megtudja, hogy tud visszafelé utazni az időben. De csakis a saját életében és a saját életét változtathatja meg ezzel. Apja tanácsára arra használja fel ezt a szuperképességét, hogy megtalálja a szerelmet. 
Így elsőre azt hihetné az ember, hogy egy újabb nyálas romantikus vígjátékról van szó. Nagyobbat nem is tévedhetnénk. Ez a film felveti az időutazás érzelmi kérdőjeleit, ráadásul ezt úgy teszi, hogy közben az emberi oldalon is komoly drámák játszódnak le, és nem csak úgy ukkmukkfukk módon, hanem gondosan kidolgozott karakterekkel operál a rendező, aki nem más mind Richard Curtis (3 filmet jegyez rendezőként, a forgatókönyvírásban viszont igen termelékeny).

Okos időutazás.
Mi is az?
Aki látta Rachel McAdams másik időutazós filmjét: Az időutazó felesége, merthogy amúgy ennek is ő a női főszereplője, az valószínűleg azzal a fajta múltba/jövőbe-mászkálással nem volt túl elégedett. Emlékszem én nem egyszer néztem meg a filmet és mindig maradt bennem egy rakás kérdés. 
Akkor most hogyhogy ez nem változott meg, mikor azt ő a múltba máshogy csinálta? És honnan tudja, hogy mi lesz a "jelenben" mikor "visszamegy" miután megváltoztatott valamit? 
Szóval ilyesfajta kérdéseket most egyáltalán nem kellett feltennem magamnak. Najó talán egyszer, de az elnézhető a film sztorijának szempontjából. Ráadásul egy csomó értelmes "szabálya" is volt az időutazásnak, ami ha belegondolunk tényleg logikus. (még akkor is, ha én személy szerint egyáltalán nem hiszek ennek a létezésében. ép ésszel nem túl igazán lehetséges az időutazás. most komolyan..gondoljátok végig!...Ugye, hogy nem lehet?!)

Az szereplőgárda a tökéletesebbnél már nem is lehetne jobb (szeretjük a vörös hajat ééééés hihetetlen hogy Rachel McAdams még mindig így néz ki). A történetvezetés pont megfelelő ütemben haladt. Voltak azért tényleg vicces poénok is. Egy szó mint száz: jóféle filmmel volt dolgom!

Mindenképp nézzétek meg, akár moziban is, de ha inkább megvárjátok míg kijön DVD-n, akkor se maradtok le semmiről!


Sir Brian

2013. október 17., csütörtök

miez.miez

Íme egy előzetes, ami Budapest nevét viseli és tele van nevekkel, de ez nem számít, mert már az előzetese is olyan cuki, hogy muszáj lesz látnom!

2013. október 15., kedd

A következő wtf-film

Meséltem már nektek a Movie 43-ról, igaz?
Na az egy tipikus maf=wtf magyarul momentum volt. De nem akarom újra ezt ecsetelni, úgyhogy rá is térnék a legújabb tagjára ennek a kategóriának.

This is the end- Itt a vége



Azzal kezdem, hogy nem rossz film. De nagyon a WTF?! mezőnyébe tartozik. Igazság szerint rengeteget nevettem a film közben, ugyanakkor voltak számomra túlzó jelenetek is. 

Azért néztem meg a filmet, mert nem voltak benne színészek, vagyis ez így nem teljesen korrekt, mert színészek voltak benne, de önmagukat játszották. Bár ebben sem vagyok biztos, mert kétlem, hogy Jonah Hill tényleg ilyen kis semmilyen, nyüzüge alak. Sok menő, gazdag, poéngyáros színészbarát összegyűlt egy helyen, majd jött az apokalipszis és csak James Franco háza volt alkalmas búvóhelynek. Megkezdődik a harc a Gonosz ellen.



Tény, hogy marhavicces volt maga már az alapfelállás is. Egy rakás fűvel és piával kell túlélniük valahogyan főhőseinknek a támadások sorozatát, miközben szeretnék leforgatni még az Ananász expressz 2-t is. Egy rakás, nevetségesen bizarr szituációnak néznek elébe a hollywoodi hírességek, ahol egy csomó másik hollywoodi híresség is megjelenik cameo-szerepekben, mint Emma Watson például.



Ez a film - és most tényleg nincs bennem semmi rosszindulat-, de ez a film tipikus példája annak, hogy sok unatkozó, pénzes srác, akik jó barátok és színészkedésből élnek, kitaláltak egy ilyen abszolúte értelmetlen sztorit, amire ép eszű producer nem mond igent, de ez egy cseppet sem okoz gondot, hiszen mint említettem pénzből van dögivel, ráadásul helyszín se nagyon kell, szóval kitalálták ez az agyamentséget és akkor megcsinálják. MEGCSINÁLJÁK. És vannak, akik megnézik.. mint én

Tény és való én láttam a filmet, de ha nem ilyen nevekkel van tele a plakátja sose néztem volna meg. Csak így adható el.

Szóval egyszer talán érdemes megnézni, mert annyira beteg, hogy sírva röhögsz és minden második és harmadik gondolatod az, hogy ez meg mi a búbánat és ez miért van itt és minek kellett erről filmet csinálni?!



A legeslegjobb része pedig a legeslegvége a filmnek. (de azt nem árulom el)

"-A menyországban az összes kívánságod teljesül. 
 -Az összes?"


Sir Brian

2013. október 14., hétfő

Egy ismeretlen film, aminek nem így kéne lennie

Into The White.

Bevallom jelesül, csakis Ronald Weasley-ért néztem meg ezt a filmet. Rupert Grint tinédzserkorom nagy szerelme és már csak egyetlen filmjét nem láttam. Szóval elhatároztam, hogy most már elég érett vagyok ahhoz, hogy egy ilyen nem túl izgalmasnak ígérkező filmbe belevágjak.

Ha tudnátok mekkorát csalódtam! Nemhogy nem volt unalmas, de annyira magával ragadott és tetszett, hogy azóta mindenkit lelkesen buzdítok a megnézésére!



Maga a történet igaz eseményeken alapul. Dióhéjba: a második világháborúban egy német és egy angol repülő a norvég hórengeteg közepén lezuhan. A háromfős német és a kétfős angol legénység ugyanazon menedékkunyhóban kényszerül meghúzódni, mivel a hóvihar közepette nem igazán várhatnak segítségre, illetve ők se pontosan tudják merre van az arra. Háborús ellenfelekként nem nagyon tudják mi a teendő ilyen esetben. Először a németek "foglyai" lesznek az angolok, akik konstans cukkolják felebarátaikat, majd ez megcserélődik. A vége pedig igazán megható. Nem árulom el! Mindenesetre jó látni ezt az emberséget, ezt az emberi természetből fakadó, önkéntelen reakciót! 

Öt emberről van szó végig, mind az öt színész remekül hozta a karakterét. Hitelesek voltak, jól éreztették a  feszültséget, a bizonytalanságot, a bajtársiasságot. Egyszóval tényleg odatették magukat!

A két főszereplő: Florian Lukas és Lachlan Nieboer. Egyikük sem túl ismert, de épp ez volt a jó. A német precizitás és az angol huncutság harca. 



Ami külön tetszett, az az, hogy a németet nem fordították le angolra de felirattal, se szinkronosan! Tudok németül, de ha valaki nem tudna, akkor is megértené, hogy miről beszélnek a filmben, annyira egyértelmű volt a szituáció, amiben németül szólaltak meg!

Én megpróbálom promótálni ezt a filmet, mert tényleg érdemes a nagyobb, értő közönségnek megnéznie ezt és szeretném, ha minél többen látnátok! Kár, hogy a filmes díjak nem fedezték fel ezt a kincset!

Sir Brian