2013. január 25., péntek

A hobbit

Lám, ki hitte volna, hogy Ricky C (Ali G-ből), és a testdublőr az Igazából szerelemből, ilyen remek alakítás nyújt A hobbitban.Merthogy, Martin Freeman elképesztő formáját hozza ebben a filmben.


Annak ellenére, hogy én nem vagyok egy hatalmas LOTR-fan, sőt azokat is csak azért láttam egynél többször, mert anyukámnak a kedvence és naná, hogy megvan DVD-n,és azért tényleg jó film, ééés a könyveket se olvastam, semelyiket(!), mégis elmentem a premier napján megnézni a kis babó történetét. Mert kíváncsi voltam.

Annyit tudni kell, a megtekintés napjáról, hogy ha jól emlékszem két vizsgám is volt és hullafáradtan estem be a moziba, gyakorlatilag örültem, hogy élek. Szóval ezt most azért tartottam fontosnak közölni, mert hát sajnos megtörtént, de az első 10-15 perc után meglehet, hogy pár percre lehunytam szemem és a hangokkal a fülemben kicsit talán elszundítottam. De esküszöm csak pár perc volt és az is az unalmas résznél. Pedig én az a fajta ember vagyok, aki elvből nem alszik el semmilyen filmen, és még akkor is végignézek egy filmet, ha az vagy bűnrossz vagy már hajnali 3 óra van, másodpercenként hatszázat ásítok, de egy filmet AKKOR IS VÉGIG KELL NÉZNI!!! Ez alapszabály!

Nade! Hogy a filmről is essék szó: egy újabb három órás filmről beszélhetünk, de sokkal-sokkal vállalhatóbb verzióban. Igen, az eleje baromi lassan indul be. Eltelik vagy fél óra (tán több), mire végre valami izgalom történik. Addig a megszámlálhatatlan törp szépen eszik-iszik, meg amit akar (csoda, ha bealudtam?). De aztán beindul a buli! 10 perc relax után, annyira lekötötte a figyelmemet, hogy a szemem minden egyes másodpercben a mozivászonra tapadt. Sokan kifogásolták, hogy az események túl vontatottan követik egymást és alig történik valami, de nekem teljesen ellentétes a véleményem, lekötött, mindegy egyes percben történt valami izgalmas, úgyhogy az első fél órát leszámítva nekem bejött.

Kili, aki bebizonyította, hogy egy törp is lehet helyes
Peter Jackson sajátos mesevilágában bámulatos teremtmények, építmények kísérik végig a kis csapat kalandjait. Habár az orkoktól teljesen kiakadtam. Ha ez egy mese, akkor mit keresnek az ennyire ocsmány rondaságok itt? Fúúúj! Nem elég, hogy gonosz, de még embertelenül csúnyának is kell lennie?? A sok törp egy rakáson kellemes kis kiegészítése volt, az igazából 4 fős társaságnak: Gandalf, Bilbó, Thorin és még egy akármelyik törp. Nem igazán lehetett tudni, hogy most akkor pontosan hányan is vannak a bandában, bár azért Bofur és Kili megmaradt. A mániákus ork nagyvezér örökös felbukkanásai rettenetesen voltak időzítve. A végén már nagyon zavart, hogy már megint akkor kell előbukkannia, mikor végre lecsillapodnának a kedélyek. Éljenek a filmes fogások!



A nagy problémám a filmmel, ami tulajdonképpen éppoly pozitívum, mint negatívum, az a hossza és ebből kifolyólag az, hogy képesek egy hatodakkora könyvből, mint a három Gyűrűk Ura, amihez pontosan 3  egész film készült- szóval, hogy képesek egy ilyen könyvből három majdnem 3 órás filmet gyártani. Ez egyrészt nagyon jó, hiszen a józan ész azt sugallja, hogy ezaz, akkor valószínűleg minden mozzanatot beleraknak a filmbe és egy követhető, minden részletről informáló filmet láthatunk. Másrészt viszont egy nagyon is zseniális reklámfogás, ami a készítőknek, nagyon jó, ám a nézők már kevésbé örülnek. Legalább egy évet kell várni a folytatásra, még kétszer ki kell fizetni a mozijegy árát (én még emlékszem 500 Ft-os jegyre) és ha majd egyszer a távoli jövőben meg szeretnénk nézni A hobbitot otthon, akkor bizony vagy 9 órát minimum kell rászánni, ha egyben látnánk. 

Többen mondták, hogy ez a film egy gyenge Gyűrűk Ura utánzat lett, de könyörgöm! Ugyanaz a rendező, ugyanaz az író, ráadásul magának a GYU-trilógiának az előzményéről van szó. Szóval, hogy a viharba, ne lenne hasonló az egész stílusa A hobbitnak, mint a LOTR-nek?!

 
Film: 5, , mert háromrészes és az eleje unalmasss
Szereplők: 5
Sztori: erről nem nyilatkozom, mert nem olvastam, így nem érzem jogosnak, a történet bírálatát
Mozi/DVD: mivel még játsszák a mozikban, nyugodtan nézzétek meg ott, bár ha eddig nem tettétek, gondolom, annyira nem érdekelhet a film Titeket! De a DVD-re mindenképpen érdemes lesz beruházni, főleg a sok extra miatt:)



Sir Brian

2013. január 24., csütörtök

Hiányzik:

Hiányzik egy jó magyar vetélkedő, ahol akadálypályák vannak, ügyességi játékok és nem olyan stílusú, mint a kereskedelmi csatornák celebversenyei. /Játékok határok nélkül, Fort Boyard-Az erőd, WipeOut.../




 Hiányzik egy jó tehetségkutató csak táncosokkal. Legyen az csapatverseny, hiphop-verseny, showtánc, páros vagy akár egyéni! Szerintem lenne igény ilyesmire, és nem csak énekes tehetségtelenkutatókra. Bár a Szombat esti lázzal most egy kicsit megcsillan a remény! Hátha lesz Megatánc 2 vagy Dancefaktor:) /Lásd: amerikai ABDC vagy So you think you can dance/





Hiányzik egy jó kis magyar sorozat. Nem amolyan napi összefércelt, gagyi hiteltelenségre, aminek szemtanúi lehetünk manapság, hanem egy jópofa, humoros, nem erőletetett HETI sorozat. Külföldön olyan sok jó ötlet születik, biztos nálunk is akad valakinek pár használható gondolata./külföldi sorozatok, amik jópofák: New girl, Happy endings, Misfits, stb./



Hiányzik egy jó esti/késő délutáni talkshow. Aktualitásokkal, kulturális céllal, tájékoztató jelleggel, humorral, igényességgel, fel- és előkészüléssel, mondanivalóval és könnyedséggel fűszerezve. /Példák: The late show, Ellen DeGeneres show, Oprah/



Hiányzik a több kvízjáték. Örülök, hogy jelenleg egész sok az tudásbázisú vetélkedő, mint pl a Maradj talpon!, Magyarország, szeretlek! vagy a Kód (igen, be kell valljam nekem tetszik), csak legyen még még méééég több belőlük. Az ember úgyis annyi tv-t néz naponta, akkor már kapjon egy kis tudást, hátha rajtaragad pár információ. De ha csak azt jegyezte meg, hogy az EU-ban kevesebb a hivatalos nyelv, mint ahány tagállama van, már az is megérte!



Lehet, hogy hülyén fog hangzani, de tök poén lenne, ha időnként egy kis tornaórát iktatnának be két műsor közé. 10-20 perc aerobic naponta és kész a tökéletes egészségmutatónk! Lehetne reklámszünetben is. Monjduk a reklámidő elején egy pár perc, aztán a maradék időben mehetnek a kedves tévénézők mosdóba vagy ahova szándékoznak menni reklám alatt, de legalább mozognak egy picit. Nekem lenne kedvem hozzá! Milyen jó is lenne, ha néznék egy filmet és félidőben vagy előtte vagy utána egy kis mozgást végeznék. Forradalmi újítás!

Lehetnének film- és könyvajánló percek is a csatornákon. Kis leírás, kis háttérmagyarázat, ki indoklás, kis ez, kis az és ki tudja, talán művelődne a nép.

Na jó, mára ennyi ötlet jutott eszembe! Az a baj, hogy ilyenkor jön az ihlet, a gondolat és az alvás meg elillan! De végülis agyalni nem rossz dolog, úgyhogy megtartom:)

Sir Brian

Hasonlóságok

Ezt csak úgy időtöltésként:
Színészek, akik hasonlítanak egymásra!


 
Hugh Jackman és Patrick Dempsey




















Lucy Hale és Selena Gomez


 

   






Channing Tatum és Matt Lanter





















       
Piper Perabo és Dianna Agron



Kevin Bacon és Ethan Hawke

Ti kikről gondoljátok még, hogy hasonlítanak egymásra! Írjátok meg! :)




Az a bizonyos

Igen, a 9 hónap! 
Legyen akkor egy csajos film. Romkom, kiszámítható, de azért szeretjük!


A több szálon futó terhes bagázs története, valljuk be, nem egy nagy sztori. Úgyis tudjuk, hogy happy end lesz a vége valahogyan és szinte az első perctől az utolsóig előre meg tudjuk mondani, hogy mi lesz a következő mozzanata a filmnek.

DE!

Szerintem akkor se egy rossz film. Nagyon sokan lefikázták, mondván, hogy tömegfilm, ahol adjunk egy rakás sztárszínészt és egy több szálon futó történetet össze és máris közönségkedvenc lesz a filmből.
Igen, ez az alapszituáció, de maga a központi téma a terhesség és a vele járó öröm, bánat, szenvedés, macera és a többi ad egy komikus jelleget a filmnek, amitől abszolút élvezhető, a kiszámíthatósága ellenére. Jó, persze nem ez lesz életünk legmélyebb, legmagávalragadóbb mozija, de egy hétvégi, könnyed filmnek tökéletes választás.

Mindegyik párnak megvan a saját problémája, mindegyik életszagú és mindegyik szerethető. A színészek szerintem örültek egy ilyen szerepnek. Nem igazán nehéz eljátszani őket, de mégis egy aranyos, kedves, vicces végeredményt hoztak ki belőle.



Persze, hogy ne legyen minden tökéletes, belerakták a fiatal, babájukat elvesztő párt. Aminek egyébként külön örültem, mert így mégse egy abszolút hollywoodi film nézői lehettünk. Chris Rock a kemény apás klub élén, a maga változatlanul nagy szájával, Davis a felsőtestével, Dennis Quaid a bárgyú mosolyával és a golfautós-felrakomalábam stílusával, Elizabeth Banks a fantasztikus(...) könyvével mind-mind hozzátesznek a film szerethetőségéhez. 

Szóval, ha csak egy kis agyat NEM fárasztó, csajos filmre vágysz, akkor nyugodtan nézd meg a Várandósokat!

Film: 4/5, mert a romkom kategóriát tökéletesen kielégíti
Szereplők: 5
Sztori: 4, mert kiszámítható

Sir Brian

2013. január 22., kedd

Kedvenc sorozat

Sziasztok fiúk, lányok!

Ha már az előbb úgyis egy sorozatról írtam, akkor arra gondoltam, hogy írjátok meg Ti is melyik a kedvencetek! Mit ajánltok, mit nem, milyen témájú sorozatot néznétek szívesen és hasonlók...

Nekem legalább hét van, amit szívesen nézek és jónak találok. Nem olyan fárasztó, erőltetett tömeggyártású, buta sorozatok! Majd szép lassan mindegyikről szó lesz. Ez biztos!




Dilis detektívek

Oké, kezdjük azzal, hogy a Psych- Dilis detektívek, hogy a fenébe kaphatta ezt a magyar címet? Nem hinném, hogy a magyar nézőközönség a psych szót általánosan használná. A dilis detektívek pedig nem túl kreatív és nézőbuzdító egy választás, az fix.

DE! Mindenesetre azt le kell szögeznem, hogy ez az egyik legjobb sorozat, a sok közül, amit szívesen nézek. Nagy kár, hogy a magyar csatornák, nem promózták be eléggé és nem adják valami vállalható időben. Amerikában, ahonnan egyébként származik a sorozat, nagy népszerűségnek örvend, hiszen már a hetedik évadja fut az ottani csatornán. 

Az epizódok külön-külön is nézhetők, szóval nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz. Kivétel persze akad, de bátran be lehet csatlakozni akkor is, ha nem a legelejétől nézed. Amit egyébként a helyedbe megtennék, mert tényleg megéri!


A sztori lényege, hogy a két jóbarát: Shawn és Gus különböző rendőrségi ügyeket göngyölít fel. Shawn Spencer, aki rendőr apja mellett nőtt fel, rendkívül infantilis személyiség, de mindemellett fantasztikus megfigyelőképességgel rendelkezik. Ezért alakul úgy, hogy mikor találkozik a rendőrséggel, azt füllenti, hogy ő látnok. Persze Lassie nyomozó ezt nem nézi jó szemmel és humbugnak tartja, de Shawn-nak mindig sikerül túljárnia az eszén. Ám mit is érne Shawn legjobb pajtása , a mindig jó úton járó Gus nélkül. Burton Guster /akit sosem hívnak a nevén/ a páros reálisan gondolkodó, céges-kocsiját-féltő, ámde haverja titkát el nem áruló kopasz figura. Állandóan aggódik, de barátját ez legkevésbé aggasztja.

Én, személy szerint mindent eredeti nyelven szeretek nézni, de ez a sorozat magyarul is élvezhető. Nagyon sok a poén benne, az ironikus odaszólás és egymás piszkálása. Ja és ne feledkezzünk meg a folyamatos ének- és táncbetétekről sem!

Komolyan, srácok! Ha még nem néztetek meg egy részt sem, akkor nyomás a tv elé! Egyik rész jobb, mint a másik! Nemcsak szórakoztató, de elmédet is igénybe veszi, mert bűnügyeket kell megoldani, és mindeközben az életről is tanulhatsz, ha nagyon figyelsz.

Whaaaaaaaaaat?!

Jean Valjean énekel

Az aktualitás jegyében a Les Misérables (ejtsd: A nyomorultak) filmről fogok itt és most véleményezni.

Legelőször le kell szögeznem, hogy le a kalappal a színészgárda előtt. Egytől egyig mind fantasztikus teljesítményt nyújtottak. És itt most nem csak a főszereplőkre gondolok, hanem bármelyik mellékszereplőre, katona-statisztára vagy akár a Gavroche-t alakító Daniel Huttlestone-ra, akinek ez az első filmje. 

Ahhoz képest, hogy nem profi énekesekről vagy musicalszínészekről beszélünk, remekül hozták mind a szerepet, mind pedig a dallamot a színészek.
Hugh Jackman "monológja", ami szinte vágás nélkül került a képernyőre, hatalmas feladat lehetett. Hiszen nem elég, hogy énekelni kell, de mindemellett a színészi játékára is koncentrálnia kellett, hogy hitelessé váljon a szerepe. Tudom, tudom, hogy de hát színész és ez a dolga. De belegondolva ez nem akármilyen teljesítmény. Szerencsére ezt egy Golden Globe-díj is megerősíti.
Külön örültem a ténynek, hogy a szereplők élőben énekeltek, tehát nem utólag festették alá az éneküket. Bár meg kell mondjam, hogy fura volt hozzászokni ahhoz, hogy végig dalolva kommunikáltak a szereplők. Úgy értem, tudom, hogy musicalről beszélünk, de én még nem láttam olyant, hogy egyfolytában így "beszéltek". 
Fantine szerepére nem is lehetett volna jobb választás Anne Hathaway-nél. Habár azt nagyon sajnálom, hogy ezért a szerepért képes volt hetekig sanyargatni magát. De azt tényként kell kezelni, hogy az egyik legragyogóbb teljesítménye volt a filmbeli szereplése. /nemhiába a Golden Globe.../
Csak én vettem észre Samantha Barks derékbőségét? Valahogy sehogy sem illett egy ilyen pici derék az arcához, de utánanéztem és tényleg ilyen szerencsés alkata van.
Még regélhetnék rengeteget a szereplők musical-tehetségéről, mert tényleg mindenkivel meg voltam elégedve abszolút, de az már sok lenne.
Még annyit, hogy a kedvenc szereplőim HBC és SBC volt. Hihetetlen figurák ők. Tökéletesen illettek a szerepre és színes, a saját módjukon üdülést hozó karaktereik jelenléte javított a film búskomor hangulatán.

Filmtörténeti szempontból baromi hosszú filmnek találtam Tom Hooper alkotását. Egy majdnem háromórás filmről beszélünk, ráadásul moziban +15 perc reklámmal már kész fenékformáló a dráma. Kicsit lassan, vontatottan folyt a medrében a sztori, habár folyamatosan volt történés, hiszen csönd szinte nem is volt a filmben. Én, személy szerint biztosan nem hagytam volna meg egy ilyen "hangvételű" filmet ennyire hosszúnak, bármennyire is minden egyes rész megérdemelte a vetítést. De pontosan emiatt mondhatjuk el a filmről, hogy könyvhű.

Számomra az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró filmes eszköze A nyomorultaknak az maga a zene volt. Csodáltam, hogy a három óra alatt majdnem végig volt háttérdallam és nagyon szépen, harmonikusan ment át egyik jelenetből a másikba. Ezt azért írtam le, mert alapvetően és nem rajongok a musical-ekért; egyrészt azért, mert amikor még akkor is teli tüdőből énekelnek mikor átlőtték a tüdejüket, az számomra hitelét veszti, másrészt pedig egyszerűen csak jobbnak tartom a párbeszédeket. De hát ízlések és pofonok, ugyebár!

SPOILER ALERT!

Ááá, igen a sztori, maga! Sajnos elég kukacoskodó vagyok minden filmmel, ilyen szempontból és azt is tudom, hogy egy adaptációról van szó és emiatt nem mondhatnék semmi rosszat a történetről, hiszen meg van írva. De muszáj leszek! 
Először is, valaki ellop egy kenyeret és ezért(!) 19 évi büntetés vár rá. Hugh Jackman ezt becsületesen is teljesíti, de Javert természetesen kiszúrja magának és innentől kezdve Russel Crowe megszállottja lesz, hogy egyfolytában kutassa a szerencsétlent. Ráadásul Valjean életfogytiglani feltételes szabadlábon lesz. Hogy MI?! Aztán persze becsületes életet próbál élni, de akkor megint megjelenik Russel. Közben magához veszi Colette-t, Cosette-t, majd 9 évig bujkálnak   a mániákus, minden-épület-tetejének-szélén-mászkálva-énekelek Úrtól. Aztán jön a szerelmi háromszög, majd a forradalom: 14 fiatal kontra 1400 katona között. A kedvencem, amikor a csatornában húzza Jean Valjean Mariust, aki ha a sérülésébe nem is hal bele, de legalább valami fertőzést kapott volna, ha már a piszkos, patkány- és egyéb ürülékben fürödve menekültek meg. Javert pedig nagy bánatában, hogy egy "bűnös" ember megmentette őt és ezzel képtelen együtt élni, levetette magát a mélybe, aztán persze pont a víznyelő peremére esett a béna. De, akárhogy is a legeslegvége zseniálisan fantasztikusra sikerült. Látványos, érzelmileg tökéletes, nagyszabású!

Szóval, összegezve tényleg méltán Oscar-esélyes és Golden Globe-díjas a film. A szereplőgárda előtt meghajtom fejem. A képi világ kellően harmonizált a cselekménnyel, a zene fantasztikus (bár a magyar fordítást próbáltam nem olvasni),és egyedül csak az időt kifogásolnám.

Film: 5
Szereplők: 5*
Sztori: 5,
Mozi/DVD: határozottan nem mozi, mert hosszú--> otthon tarthatsz wc-szünetet, illetve kisebb képernyőn jobban követhető a felirat és a kép egyszerre





Remélem, tetszett az első véleményem. Próbáltam összeszedetten és érthetően fogalmazni, de ígérem ez javulni fog a jövőben!

Sir Brian




2013. január 21., hétfő

A legelső

Mi is ez a blog?


Nem akármi, kérem szépen! Ez az első ilyesfajta próbálkozásom, úgyhogy egyelőre csak szép lassan haladok. Tehát ennek a blognak a célja nem más, mint különböző filmekről, sorozatokról megalkotott véleményemet megírni.

Igen, nagyon szeretek filmeket nézni, de még sose jutott eszembe, hogy a közben/utána/extrém esetekben előtte felmerülő gondolataimat leírjam. Őszintén szólva ez nem is könnyű feladat. De azért igyekszem majd!

Szóval, ha tetszik a blogom, akkor terjesszétek!

Adios!