2013. december 29., vasárnap

Ha karácsony,

akkor egy rakás film a tévékben.

De! Mindenek előtt Boldog Jó Filmekben Gazdag Karácsonyt!



Sajnálatos módon idén elég gyér a felhozatal filmek terén. Logikátlanul lettek összeválogatva, ráadásul nem is a jobb filmeket választották ki. Jó persze, azért egy Igazából szerelmet karácsonykor alap, hogy megnézünk, a Holiday is jó film és sopánkodunk a Reszkessetek, betörők! kimaradásán. De, bevallom én egyetlen filmet néztem meg a karácsonyi repertoárból, mégpedig az Ilyen az élet-et. Hiába Katherine Heigl- mozi, szerintem akkor is jó. Aranyos, szórakoztató. Mi kell más egy karácsony estén?

Amiért azonban tényleg, nagyon fel vagyok háborodva, az a szemtelenség netovábbja. 
Kérdem én, ha van egy film, amiből egynél több rész készült, akkor mi a fenének nem sorrendbe kezdik el leadni???? Miért kell Harry Potter 3-mal, Télapu 3-mal (ami egyébként a legrosszabb az összes közül) és Csúcsformában 2-vel kezdeni? Olyan nehét nem lehet sorrendbe leadni a filmeket, nem igaz?

Egy kis előhír: holnap teszek egy kiruccanást a Wall Street-re :)

BÚÉK!

2013. december 15., vasárnap

Hobbitka

Moziba mindenki!
Ilyen izgalmas, eseménydús, pörgős filmet még nem pipáltam! 
Nagyon mérges voltam, mikor vége lett a legizgibb jelenetnél!!!


2013. december 14., szombat

Meet Somebuddy



A mai napon egy egészen különleges, első kritikát olvashattok. 

Történt ugyanis, hogy végre sikerült rávennem valakit arra, hogy írjon véleményt egy filmről. Sokszor beszélünk meg vagy épp vitázunk egy-egy filmet illetően, ajánlunk jót/rosszat a másiknak, netán figyelmeztetjük egymást, hogy ezt semmiképp ne nézd vagy azonnal kapcsolj oda!. 

Ez az első írott kritikája, ráadásul egy olyan filmről, amit én még nem láttam, de bízom Benned ;) 

Említettem már, hogy ezenfelül vámpíros film? Méghozzá az első a blogon!


Szóval fogadjátok nagy szeretettel SOMEBUDDY /írói álnév, ofkorsz/  kritikáját:


Abraham Lincoln a VÁMPÍRvadász, avagy A legkúlabb történelemlecke



Ma láttam ezt a filmet és bár minden erőmmel beadandót kéne írnom, mégis kapva kaptam az alkalmon, hogy leírhassam a véleményem. Úgyis van még 2 nap, hova siessek?

El kell, hogy mondjam, mint mindenki, én is úgy kezdtem neki ennek a filmnek, hogy fél óra után úgyis kikapcsolom, mert ekkora baromságot nem lehet élvezhetőre megcsinálni. De odaszögezett. Már az első snittnél megnyertek, ahogy a vakmerő mini Lincoln megmenti a cuki néger kisfiú barátját a gonosz (és még nem tudjuk, de igazából vámpír) rabszolgatartó állattól. És a film innentől egészen a végéig teljesen hiteles a történelmi hátteret tekintve… persze attól eltekintve, hogy vannak benne vámpírok.

SPOILER kezdete

Első részében végigkísérjük a bosszúra éhes Abe (Benjamin Walker) életét, ahogy összeakad egy tanítómesterrel, akitől eltanulja a vámpírirtás csínját-bínját. Mint egy számítógépes játék trial* részében, mindent megtudunk a vámpírok gyengéiről: Júdástól származnak, ezért nem bírják az ezüstöt, nincs tükörképük, láthatatlanná (!) tudnak válni, indokolatlanul mocsok erősek, nem tudják megölni egymást és alkalmazkodtak a napfényhez, DE nem csillognak!

Aztán kezdődik a harc. De nem is akárhogy! Olyan speciális effektekkel dolgozik a film, hogy már csak emiatt sem lehet a B-kategóriába gyömöszölni. Fröcsög a vér, a vámpírok ijesztőek, de hihetőek. Aztán jön a csavar: amikor Lincoln végre kinyírhatja az anyja gyilkosát, akkor ő utolsó leheletével megsúgja, hogy Abraham csodás haverja, aki amúgy is gyanúsan sokat tudott a vámpírokról, igazából maga is az. Persze csak gonosz (vagy általa annak ítélt) emberkéket fogyaszt el ízlésen tálalva, de attól még az.

Lincoln erre bedurcizik (ami így utána gondolva még jól is jön neki, hiszen csak azt az egyet akarta megölni már az elején is), leteszi a fegyvert és politikusnak áll. Összeházasodik Mary Todd-dal, a helyes rabszolgatartó lánykával és boldogság van. Kiderül, hogy a sátáni fővámpír, akit Rufus Sewell alakít, igazából csalódott az emberekben, mert már az idők kezdete óta rabszolgákat tartanak (szokásos okító blabla), ezért a vámpír-egyenjogúságért harcolva ő is rabszolgákat tart, hogy őket szopogassa, ha korog a gyomra.

Időugrás. A polgárháború idején vagyunk, a már jól ismert szakállal és keménykalappal karöltve. Nem állnak jól és mindenki morcos (halott haver Henry szerint meg kell hagyni a rabszolgákat, mert csak ez csillapítja a szomjukat, szexi négerünk szerint túl sokan halnak meg). Aztán jön a nagy csata, de minden déli katona vámpír, ezért nyilván nyernek, úgyhogy -- zseniális ötlet-, vigyünk oda ezüst fegyvereket (honnan a halálból van erre pénzük??) és akkor minden jó lesz. A film csúcspontja az a rész, amikor a fémet szállító vonaton ott van mindenki, aki számít, hatalmas a csata, majd felrobban a híd és jaj! De a végén minden szuper, Lincoln egy jól irányzott ezüstórás gyomrossal megsemmisíti minden vámpírok vámpírját és a csatára is elér az ezüst, egy kisebb csavarnak köszönhetően, úgyhogy az északiak győznek, és a rabszolgaság eltörlődik. A végén Henry megpróbálja meggyőzni Abe-et, hogy milyen dinamikus duó lennének együtt az idők végezetéig, de ő azt válaszolja, hogy ő már így is örökké fog élni és inkább elmegy színházba. Remek döntés!

SPOILER vége

A legvége így is jó, minden találgatás nélkül, de az én romantikus lelkemnek jobban tetszett volna, ha a záró képben Lincolnt látjuk. Persze lehet, dramaturgiailag jobb ez így.

A film zsenialitása szerintem abban van, hogy úgy kényszerít rá, hogy többet tudj meg arról a kevés amcsi történelemről, ami van. Hihetetlen, de élvezed és szinte fel se tűnik. Persze mindennek a vámpírok az okai, de minden úgy van, ahogy egyébként. Lincoln szegénysorból jött fiú, aki autodidakta módon lesz jó ügyvéd, majd elnök. A háborúról is sokat megtudunk. De ezt az egész történelmi felhangot remekül ötvözi az abszurd humorral. Például: a szexi, de nyeszlett fiatal Lincoln mérgében egy csapásra kivág egy egész fenyőfát; később szó szerint pofán csapják egy jól megtermett ménnel, mire ő megragadja a grabancát és felpattan rá; valaki konkrétan egy szekérrel driftel és sorolhatnám.


A karakterek persze nem a legjobban kidolgozottak, Lincoln a történelem könyvből ismert jóságos felszabadító, a néger haverja néger, a felesége igazából lényegtelen, még az lelki zsarolásra is inkább használják a haverját. Talán az érzelmi szálakat jobban kidomboríthatták volna. Oké, az igaz, hogy az egész mögött az anyukája halála áll, de nem nagyon éljük meg az érzelmeket (például meghal a kisfia ő meg kb, mintha csak az egyedi kalapját vesztette volna el). A vámpírokat nem látjuk sokat emberi helyzetekben és mind nagyon gonoszak. Nekem Henry karaktere tetszett leginkább, neki ismerjük a múltját, látjuk rajta, hogy küzd, céljai vannak és igazából a film befejezésével kicsit a rendező is őt állítja be főszereplőnek.

SPOILER Külön plusz pont, hogy nem halt meg a szimpi néger, mint ahogy minden más filmben történt volna. SPOILER vége

Szóval szerintem művészi értéke van, én rengeteget nevettem rajta /hogy jó vagy pejoratív értelemben az még kérdéses/, a hatására utána olvastam a polgárháborúnak és Lincolnnak. Úgyhogy csak ajánlani tudom.

Ja és a vége főcím alatt a Linkin Park szám nagyon odaba… vág.




*ilyen bevezető verzió, amikor megtanulod, hogy kell játszani

2013. december 13., péntek

No Hemingway

Olyan régen írtam ide, hogy már röstellem újrakezdeni. Pedig mennyi mindent összegyűjtöttem már Nektek!
De mit lehessen tenni, ez a sanyarú sorsa a diáklétnek, zh zh hátán, beadandó, vizsgaözön stb. És habár most egy kicsit megugrik az oldal aktivitása, ez nem a pihenés időszaka még. Sajnos :'(

Azonban ma olyan sajnálatos esemény történt velem, mely halasztást nem tűrvén késztetett arra, hogy tollat raga.. akarom mondani, ölembe vegyem a laptopomat és a klaviatúra ádáz püfölésébe kezdjek!
Ezt a borzalmas élményemet a Dom Hemingway-nek köszönhetem.


Kérlek Titeket ne nézzétek meg ezt a szörnyűséges filmet akkor, ha jót akartok, ha nem szeretnétek feleslegesen pénzt kidobni, ha szeretitek Jude Law-t, ha nem szeretnétek csak úgy simán elrontani egy napotokat! Komolyan mondom, úgy fel vagyok háborodva most, hogy ki kell adnom magamból a dühöt.

Hadd kezdjem a legelején. Lévén péntek, gondoltam jó lenne valami örömtelivel kicsit kiszakadni a tanulás felettébb izgalmas légköréből. Legyen mozi! Volt három film, amit meg szerettem volna nézni, ebből a Hobbitot már vasárnapra lestoppolták, maradt a Dom H és a Jégvarázs. Igen, a Jégvarázs! Már mióta reklámozzák szeretném megnézni, de szerdán se volt hajlandó senki eljönni velem rá és most se, úgyhogy még várok kicsit, hátha sikerül meggyőznöm valakit! Szóval marad a Dom-borzalmasan-borzalmas-Hemingway.

Ezt akkor még nem sejtettem. Plakát jó volt, leírással sem volt különösebb probléma, JudeLaw.
Akkor kezdődjön is a film.

Phűűű, hát ami ott történt.. Megpróbálok indulatok nélkül írni (gyanítom nem lesz túl sikeres). Eltelt 15 perc, vártam hátha na most lesz értelme a filmnek. 25 perc-semmi. Már egy órája nézem, adjatok-egy-fejszét még mindig semmi. Eltelik a 93. gyönyörűséges, megváltó perc és vége a filmnek. SEMMI.
Csak, hogy ne úgy tűnjön, mintha túloznék (de tényleg én, ilyet még nem láttam eddigi életem során moziban):

  • fél óra után két néző fogta magát és hazament
Teljesen megértem őket. Csak hát az a remény... az hal meg utoljára! Ráadásul nem egy embert nyomott el a buzgóság a film közben. Mindezt tetézve pedig kifelé menet, az a 25 néző egyöntetűen háborgott a film mivoltát illetően. Egyik nézővel még össze is mosolyogtunk, mikor kijelentettük, hogy ez életünk Top 3 Legrosszabb Filmjéből bizony az egyik.


Hogy miért is olyan pocsék ez a film?

Nos. A története igazán jóra is sikeredhetett volna. HA a karaktereket némi jellemvonással is feltöltik. Például így szokott ez lenni: 
A sötét oldalon tevékenykedő díler/bérgyilkos/széftörő (esetünkben) valamilyen események sorozata által, valamilyen impulzust kapva megváltozik kissé vagy jobban. Esetleg áttér a jó oldalra. Vagy hasonlók. Mindezt úgy- és ez a legfontosabb szerintem, hogy a közönség kicsit megszeresse, kapjon belőle egy darabkát, legyen az a múltja vagy a jelene, amitől nagyon kicsit megsajnáljuk, szánjuk, együtt érzünk vele, netán örülnénk, ha jól végződne a története. Ilyen csöppségekre gondoltam én.

*SpoilerAlert*

Itt konkrétan az történik, hogy van egy minősíthetetlen, alpári, sötét, csőlátású alakunk, aki valamiért kapott 12 év börtönt és miután kiengedték, elmegy megkeresni egy random a-történetbe-beúszó-egyébként-semmi-értelme-hogy-ott-van spanjával a főnököt, akiről anno nem köpött a zsaruknak. Aztán tajtrészeg lesz sokszor. Pénzt követel, mert tartotta a száját. Kap is. Részeg lesz. Autó. Karambol. Amit majdnem mind a 6-an karcolás nélkül túlélnek..Aztán a szép nő viszi a szajrét. Egy erőltetett, fontosnak látszani akaró mondat. Irány a lánya, mert az is van neki. Nyilván ő nem bocsájt meg egykönnyen. Jaj, akkor igyunk. pia. Közben pár bullshit történés. Okos mondatokat mondó lány újra a színen. Vissza a lányához. Bumm!

Mindeközben Dom, akkora egy bunkóparaszt, amilyet a hátán még nem hordott a Föld. Ha 100 csúnya szó nem hangzott el percenként, akkor egy sem. Mindezt undorító stílusban, KIHANEMÉN! Mert én vagyok itt az überfazon, a legkirályabb jócsávó, aki bármit bármikor és úgy csinálhat, ahogy akar. Fúúh! Dom karakterét, nemhogy nem lehet megszeretni/megsajnálni (még egy cseppet sem), hanem egyenesen taszító, ahogyan viselkedik az első perctől a 93.-ig. Egy pillanatig se kívántam neki, hogy bármilyen reménysugár legyen számára a befejezésben.
Az egyetlen dicséret Jude Law alakítását illeti, mert az üres állatot nagyon jól megformálta. Kicsit hízott a szerepre meg elcsúnyult (pedig a sármja az egyetlen élvezhető eleme lett volna a filmnek), de alapjában véve, ha ez egy igazi film lett volna, akkor nagyon ütős játéka lett volna. De mivel ez már csak álom marad, ezért felteszem a kérdést: 

Kedves Jude! Mikor elolvastad a forgatókönyvet, mire gondoltál? 
Hm, igen ez végre egy másfajta szerep. Igaz, hogy egy felszínes k*cs*göt kell alakítanom és történet meg tanulság sincs nagyon, de azért egye penész, elvállalom!


Gondolom, kábé így történhetett.

Egyébiránt semmi különleges nem volt a zenében, a felvételekbe, a többi szereplőben. Szóval tényleg ne nézzétek meg! Nem is értem, hogy lehet, hogy ez bekerült a mozikba, mást meg nem vetítenek le, pedig megérdemelné...

+ 1: szegény Hemingway, ha tudná mire használták a nevét...
+2:  magyar hang szörnyű volt.


Ennyi lenne mára. Örülök, hogy írhattam újra. Nemsokára jövök megint, mert már akkora a lista, hogy a Mikulás egyből a rossz gyerekek közé sorolna, annyira telhetetlennek tartana a hosszúsága miatt:)


Sir Brian