2013. április 14., vasárnap

Egy feliratos film, amit felirat nélkül kéne leadni

avagy a Spring Breakers!

És igen! Eljutottam moziba végre!

Megmondom őszintén, már régóta vártam, hogy láthassam a SB-t. Tudom, hogy sokan előítéletesen azt gondolják, hogy áá ez egy gagyi film, nem szól másról, mint a féktelen bulizásról és különben is, hogy lehetnek hitelesek a főszereplők, mikor a fél Disney-t felvonultatják.

DE! Én okos voltam és tudtam, hogy ez nem egy újabb Project X vagy valami hasonló lesz. Habár az film előzeteséből nagyon nem jött le más, mint a vad partiállatság, attól még a film totálisan más mondanivalóval bírt. Szóval én vártam azt a pluszt a filmtől, ami megkülönbözteti őt a tömegfilmektől és meg is kaptam. Igaz, egy elmebeteg módon. A rendező Harmony(!) Korine írta és rendezte. ÍRTA?!?! Hogy tud bárki is a Földön ilyesmit írni? Kinek az agyából pattan ki egy ilyen ötlet és miért? Ez az, amit nem értek..

Na mindegy, a lényeg, hogy érdemes megnézni, mert tényleg nem arról szól, hogy van 4 cukikislány és ki akarnak szakadni a megszokott jó kis életükből. Hanem tök másról. A lényeget szerintem James Franco mondta el a sajátos monológjában. És ha már James Franco, akkor színészi teljesítmények.

1. James Franco hozta az elmebeteg, állat karakterét, aki bármit csinálhat, amihez csak kedve van, mert Alien tele van zsével és fegyverrel és különben meg arany a foga is. Mondjuk, azt be kell látni, hogy gonosz rosszfiút mindig könnyebb játszani, mint jót.


2. Selena Gomezzel nem volt bajom. Neki ráillő szerepe volt. Nem is kellett túlzottan bevadulnia. Az egyetlen ami vele kapcsolatban nem tetszett, az az, hogy végig úgy promózták a filmet, mint Selena Gomez új és teljesen másik énjét és hogy húú ő viszi majd a hátán a filmet. HÁT, ez nem így volt! De nem is baj, csak nem így kellett volna tálalni. Nyilván jó stratégia volt üzleti szempontból, na.

3. Vanessa H és Ashley B voltak azok, akik ténylegesen mozgatták a filmet előre felé. Szerintem baromi jól játszottak, néha kicsit érezni lehetett, hogy kényelmetlen a szituáció, amit épp felvettek. De tényleg hozták a formájukat. Ashley Benson-nak remek ugródeszka, Vanessa Hudgens karrierjének sem árthat.

Mit mondjak még? A zene jó volt. Főleg az Everytime, látványos zongorázásimitáló mozdulatok nélkül:)



És majdnem elfelejtettem a legfontosabb hozzáfűznivalómat: tehát, ami a feliratot illeti, kérlek szépen szakemberek  ne akarjátok telerakni béna szlenggel az egészet. Értem én, hogy az F betűs szóra rengeteg magyar szinonimánk van és az nem baj. De amikor a cash-t kesnek írjátok és a megmurdállak meg hasonszőrű kifejezéseket használjátok, na az odatesz egy lapáttal! Ilyenkor igazán kikérhetitek egy fiatalabb véleményét! Csak ennyi! No offense!

Sir Brian